Искат оставки заради агентурно минало в Стара Загора

Искат оставки заради агентурно минало в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, която се оказа сътрудник на бившата ДС, да бъде освободена от длъжност, а нейният покровител – Емил Христов да подаде оставка като председател на общинския съвет. Това поискаха Съюзът на репресираните от комунистическия режим, общинската организация на БЗНС и един от лидерите на неотдавнашните граждански протести в Града на липите на нарочен брифинг в сряда.

„Не е морално човек, сътрудничил на репресивния апарат на бившите тайни служби да остане в ръководството на общината", посочи зам-шефът на областната организация на репресираните Димитър Митев. Освен това той припомни, че отдавна искали оставката на Сотирова, но не защото е комунист, а заради редица професионални гафове като провала на кандидатурата на Стара Загора за европейска столица на културата, предрешения конкурс за шеф на Старозагорската опера и проваления конкурс за директор на регионалния исторически музей. Председателят на местния парламент на старозагорци Емил Христов пък трябвало да подаде оставка, защото „като Матросов на амбразурата защитавал агент Биляна".

„Зам.-кметът Иванка Сотирова е мой избор като изявен педагогог и директор на едно от елитните училища в България и аз не съм свалил доверието си към нея", заяви старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Той обаче не скри, че са се разбрали с нея да отидат заедно в Комисията по досиетата и да видят с какви документи разполагат за сътрудничеството и към ДС.

„Ако има нещо смущаващо или уличаващо я, естествено ще се разделим със Сотиронва", категоричен бе Тодоров.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай