Иглолистните гори в Кърджалийско загиват заради сушата

Иглолистните гори в Кърджалийско загиват заради сушата | StandartNews.com

Кърджали. Иглолистните гори на ниска надморска височина в Кърджалийско загиват поради сушата, алармират лесовъди от служби по горите.

По информация на инж. Тодор Зангочев, директор на Регионалното управление на горите в Кърджали, на територията на областта са засегнати над 11 000 дка, чакат се още сигнални листове от ДГС в Крумовград, Кирково и Кърджали. Според инж. Зангочев от местните горски стопанства постъпват най –често данни за 35 % повреждане на бял бор и по- рядко черен бор.

Преобладаващата възраст на съхнещите култури е в интервал от 10 до 50 години. По –голямо е съхненето в културите, създадени след реконструкция на нископродуктивни насаждания от цер, келяв габър, космат дъб в сравнение с култури, създадени на голи площи с добро месторастене. Загиването е обхванало насаждения, намиращи се до 600-800 м надморска височина независимо от тяхното изложение.

Водеща причина е продължителното засушаване през есента на 2012г., ранната пролетт на 2013 г. и намаляване на водните запаси в почвата. Причините са комплексни. Климатичните промени и физиологичното отслабване на иглолистната растителност е предпоставка за засилено развитие на патогенни и насекомни вредители, които ускоряват процеса на съхнене и понякога застрашават напълно здравите култури. Повреди има на припечни и сенчести изложения, на бедни и среднобогато месторастене, уточняват специалистите.

„Предприети са мерки от всички ДГС в Кърджалийско за пълна инвентаризация на засегнати площи по дървесни видове. До месец трябва да се пристъпи към подготовка за санитарна сеч и търговете във всички райони с цел равномерно оползотворяване на дървесината", обясни инж. Тодор Зангочев, директор на РДГ – Кърджали.

За да се предотвратят усложнения от други вредители, лесовъдите са дали предписание на горските стопанства да се отстранят по-бързо изсъхналите дървета от гората. Ако това не се направи навреме, след като изсъхнат боровите дървета там се настанява корояд, който се прехвърля на останалите. В тази ситуация горските са предприели и санитарна сеч и на дървесина, повредена, в резултат на пожар, болести, снеголом. Експертите предвиждат 100% от изсъхнали места да бъдат почистени и залесени с растителност, характерна за ареала на разпространение на съответните видове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай