Хасково пред воден режим

Половината град може да остане на сухо заради спор за пари между община и държава

Хасково пред воден режим | StandartNews.com

Хасково. Половин български град може да остане на сухо след броени дни заради спор за пари между общината и държавата. Драмата се разиграва в Хасково, а населеното място е пред водна криза.

Заплахата идва от регионалното министерство, а причината - кметството отказвало да узакони водопровода. От местната власт обаче са категорични, че няма да разпишат необходимите документи, докато министерството не върне парите, които общината е похарчила за строеж на друга част от същия водопровод. Така жителите на Хасково стават заложник на дългогодишен финансов спор.

Решението на общината да откаже да узакони водопровод, който е важен за целия град, на пръв поглед изглеждат нелогични. Решението й обаче е взето заради друг ремонт на същия водопровод, който е бил финансиран от министерство на финансите преди години. Реконструкцията обаче се е оскъпила, а разликата поела общината.

"Ние го направихме, подписахме и тристранен протокол, в който ВиК - Хасково, министерство на регионалното развитие, дори и министерство на финансите и община Хасково, че ще го направим това нещо. Излезе около 300 000 лева. И ни беше обещано, че ще се върнат тези пари", обясни кметът на Хасково Георги Иванов пред бТВ.

"Бих искал да кажа че обвързването на двата обекта е неправилно. Тоест, каквито и претенции и спорове да имаме за друг участък, това не означава, че водопроводът не трябва да бъде въведен в експлоатация", коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симитчиев.

Въпреки че между двата ремонта няма общо, от кметството виждат шанс да си вземат парите шест години по-късно. Условието е пари срещу подпис .

Водопроводът, който захранва половин Хасково, е ремонтиран през годините на етапи. И специална процедура по узаконяване на всеки отделен ремонт до този момент е нямало. Последната реконструкция обаче се извършва с европейски пари, а условията на Брюксел са железни. Плащат само срещу изрядни документи . Ако от кметството откажат да подпишат, страната ни ще връща близо 3 милиона лева европейски средства. Така в спора между държава и община заложници се превръщат хората, които са на прага на воден режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай