Гурбетчия за трети пореден път хвана кръста в с. Добърско

Гурбетчия за трети пореден път хвана кръста в с. Добърско  | StandartNews.com

Който го може, го може. 21-годишният гастарбайтер Марин Папев хвана за трета поредна година кръста в разложкото село Добърско навръх Богоявление. Тук празникът е известен като Водици и се отбелязва вече над 20 години. В миналото обичаят е бил свързван с обикалянето на свещенник из къщите на село Добърско, който пръска всяко помещение от домовете със светена вода. Обикновено този ритуал се е извършвал вечерта преди Йордановден.

Сутринта на Водици, в ранни зори, ергените правят бент на реката, а в същото време свещенник отслужва в църквата тържествена света литургия в чест на река Йордан и покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител. В хващането на светия кръст са участвали само ергени, докато в наши дни в празничната обредност могат да се включат всички мъже.

Марин Папев отново се добра пръв до разпятието, младежът е сезонен работник в Англия, но се връща винаги за празниците при близки и роднини в родното си място.

Добърските баби, които се славят като живият символ на селото, пяха за участници и зрители на ритуала.

Село Добърско е най-старото в община Разлог, а от няколко години се слави и като изключително атрактивно място и е посещавано от много туристи от страната и чужбина. И до ден днешен жителите му са съхранили обичаите, традициите, автентичния фолклор и не малко от някогашните занаяти. Храмът "Св. св. Теодор Стирон и Теодор Стратилат", построен през 1614 г., е сред най-големите забележителности в страната ни. Обявен е за паметник на културата с национално значение и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай