Германия обучава наши специалисти по грижи за възрастни

Германия обучава наши специалисти по грижи за възрастни | StandartNews.com

Стара Загора. Млади старозагорци ще имат възможност да се подготвят в Германия като специалисти, чиято професия е грижата за възрастни. Проектът „АБАНО", е част от програмата на Федералното правителство за насърчaване на мобилността на младежите от европейските страни и включва обучението на 15 млади старозагорци и 15 испанци от Барселона като гериатрични специалисти. Това обявиха днес партньорите в проекта – неправителствените организации „АВО – Северен Хесен" и фондация „АВО – България", със седалище Стара Загора.

Първите две публични представяния на програмата са в четвъртък и петък в Бюрата по труда в Стара Загора и Казанлък. Подборът на желаещите ще се извърши в офиса на фондацията до 20 януари. Те трябва да имат минимум средно образование или бакалавърска степен като висшисти, но без професионална квалификация След това одобрените български участници ще се обучават по немски език до юни в Града на липите.

Преди истинската подготовка е предвидена 4-седмична практика в социални институции в Германия. Тригодишното професионално обучение, съчетано с практически стаж, ще започне на 1 октомври тази година в провинция Северен Хесен. По време на подготовката младите специалисти ще получават по 818 евро месечно за своята издръжка. Завършилите ще се дипломират като гериатрични специалисти, с право да работят в целия ЕС. Проектът е на стойност 500 хил. евро и се финансира от Федералното германско правителство.

„И ние имаме нужда от вискоквалифицирани специалисти по гериатрични грижи, но този проект не е за привличане на млади хора в Германия, а стремеж да помогнем на България и Испания в подготовката им", увери Клаус Матес, председател на „АВО –Северен Хесен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай