„Джипси Кингс" разтърсиха Благоевград

„Джипси Кингс" разтърсиха Благоевград | StandartNews.com

Хлапета и пенсионери танцуваха на песните на великата музикална банда

Магията на световноизвестната група „Джипси Кингс" завладя хилядите фенове на музиката в Благоевград, дошли от цялата страна и чужбина за второто издание на фестивала за съвременна френска музика „Francofolies". Тя започна точно в 22,03 часа, когато великите музиканти стъпиха на сцената на площад „Георги Измирлиев". Шоуто им продължи точно 84 минути – до 23,27 часа. Време, което нито един от присъстващите меломани, няма да забрави. Време, за което ще разказват на децата и внуците си. А „циганските крале" не спестиха нищо от таланта си за зрителите, които не спряха да танцуват и за миг. Цели семейства с хлапета на 1-2 години не мръднаха от площада, пенсионери също издържаха на темпото на изпълнителите. Наред с хитовете си „Un Amor", „No Volvere", El Camino", „Bamboleo" те изпяха и някои нови парчета. Солистът им Николас Рейес пък показа, че няма стари и млади, а можещи и неможещи. Той и останалите демонстрираха и изкуството да свириш на китара. Още с първото изпълнение публиката не чака подкана, а запя и заигра заедно със своите любимци. Бащи бяха качили децата си на раменете, за да виждат сцената и шоуто на групата. Целият площад бе изпълнен с народ, нямаше къде игла да падне. „Обичам Франция и френската музика. Прекрасно е, че общината успя да възстанови този фестивал след 20-г. прекъсване", сподели благоевградчанка в секундите пауза след поредната песен на „Джипси Кингс". Атрактивна агитка от македонския град Струмица също не си даде никакъв отдих от танците. Осемте мъже и жени бяха гости на кмета на благоевградското село Бело поле – Иван Стойчев. „Тук сме не само заради „Джипси Кингс", но и заради останалите изпълнители. Преди месеци планирахме идването си, чувстваме се перфектно, организацията е отлична, а певците са феноменални", каза македонецът Илия. Проблемът в незабравимата петъчна вечер обаче бе, че и хубавите неща все някога имат своя финал. В 23,16 часа Николас Рейес благодари за подкрепата и овациите на зрителите, а те близо минути продължиха да ръкопляскат. Това накара музикантите отново да се появят на сцената и да предизвикат екстаз сред меломаните. След още две изпълнения бяха изпратени подобаващо от публиката.

Преди „Джипси Кингс" за зрителите пя рапърът Фефе, французинът с нигерийски произход впечатли не само с таланта си, но и с доста научени думи на български език. Това му помогна да дава съвети на феновете при всяка една негова песен. „Здравей, Благоевград! Казвам се Фефе. Имам нужда от вас", каза на чист български рапърът. Той няколко пъти напуска сцената и пя сред зрителите, което вдигна градуса на емоциите. „Хайде! Всички. Ръцете горе. Викайте. По-силно, не ви чувам. Всички наляво, всички надясно", не спираше да подканя публиката певецът. „Хубаво беше, нали?", попита рапърът. Всички започнаха да ръкопляскат, докато той напускаше сцената.

Стартът на събитието дадоха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и президентът на фестивала „Francofolies„ – Жерар Пон. „Здравей, Благоевград! Много съм горд, че това се случва в нашия град. Никой не вярваше, но го направихме благодарение на френските си партньори. Наслаждавайте се на всяка минута прекрасна музика. Благодаря ви, че сте тук", каза градоначалникът.

Благоевград вече е „Francofolies"!
Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите тази вечер, когато фестът приключва. Френската популярна певица ZAZ ще пее на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Младата французойка с истинско име Изабел Жофроа проби на международната сцена с хита „Je Veux" от първия си самостоятелен албум през 2010 г., който става двойно платинен из Европа. Оттогава тя е издала три, като последният – „Paris", прави интерпретации на емблематични френски песни - "Под небето на Париж", изпълнена от Едит Пиаф през 1954 г., "Елисейските полета" на Жо Дасен от 1969 година, "Имам две любови" на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан.

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти от „Nouvelle vague" /Нувел също ще пленят зрителите във втората фестивална вечер. Те пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета. Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена. Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат „Nouvelle vague" музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта. След изпълненията на французите стартира церемонията по раздаването на наградите на БГ Радио. Финалът на фестивала ще даде Joris Delacroix DJ SET, един от хитовите френски диджеи.

А Благоевград ще продължи да живее с Франция в сърцето. До следващата година, до следващото музикално шоу, до следващите незабравими мигове!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай