Дават на концесия банята в Банкя

Столична община пуска нов конкурс за Западен парк

Дават на концесия банята в Банкя | StandartNews.com

София. Прочутата централна минерална баня в Банкя, която от години е затворена и се руши, ще бъде дадена на концесия. Частен инвеститор ще реконструира и реставрира някогашния символ на града и той отново ще започне да приема посетители. Концесионерът ще може да построи в съседство и нов спа хотел с открити басейни, плажна зона, форум със сцена, подземен паркинг.


Предложението е направено от районния кмет на Банкя и ще се обсъжда на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Предвижда се концесията да е за 35 години. Първите 15 години ще са гратисни за плащане на концесионна такса, която не трябва да пада под 200 000 лв. годишно.

Така Столичната община, която ще е собственик и на новия спа хотел, може да разчита на поне 4 мнл. лв. приходи от концесията. Всички разходи, свързани с управлението и поддържането на целия комплекс, ще е за сметка на концесионерът. Той ще печели от експлоатацията му.


При реконструкцията на Минералната баня инвеститорът може да прави частично преустройство за вграждане на VIP апартаменти и монтаж на асансьори, както и изграждането на басейни във вътрешния двор. Избраната фирма трябва да реконструира и съществуващия водопровод, който довежда минералната вода до сградите. Новият спа хотел ще е 4-етажен с разгърната застроена площ 7808 кв. м. Той ще бъде свързан с Минералната баня с топла подземна пешеходна зона.


В същото време градският парламент в четвъртък ще гласува прекратяването на процедурата по избор на концесионер за Западен парк. Причината е, че единственият кандидат, явил се на конкурса, не е представил пред комисията всички поискани документи. През ноември м.г. Обединение "Уест парк" подаде оферта за облагородяване и поддържане на парка за 25-годишен срок, без плащане на такса.

В замяна инвеститорът трябваше да изгради атракциони за минимум 2.7 млн. лв. през първите три години. Една от фирмите в консорциума - регистрираната на Виржинските острови "Ем Ти Роуз Корпорейшън", не е приложила годишните си финансови отчети за последните три години, и заедно с другия партньор - "Нелко 22", не са успели да докажат опит в строителството и управлението на паркове и атракционни комплекси. Затова те са остранени от конкурса. Предстои да се обяви нова процедура за концесията на Западен парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай