Човешка грешка вероятно е причинила трагедията с влака

Човешка грешка вероятно е причинила трагедията с влака | StandartNews.com

Стара Загора. Човешка грешка е най-вероятната причина за тежкия инцидент на гара Калояновец, при който локомотивът и 4 вагона дерайлираха. Това коментира специално за "Стандарт" генералният директор на НК "Железопътан инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев, който вече е на мястото на трагедията.

160 души са пътували в композицията. 

Влакът се е движил по жп отсечката Михайлово - Калояновец, която беше напълно рехабилитирана със средства от ОП "Транспорт 2007-2013" и пусната в експлоатация само преди няколко месеца, посочи инж. Ламбрев. По неизвестни засега причини обаче маршрутът за влизане на бързия влак 8601 в гара Калояновец е бил не по правия коловоз, а по отклонение, в което най-вероятно е влязъл с по-висока скорост от допустимата, обясни инж. Ламбрев. Тук съм, но следствените органи не ме допускат до мястото на инцидента, заяви Ламбрев.

Девет души са постъпили в старозагорската болница. 7 лица са настанени в тежко приемно отделение , състоянието само на двама е тежко, съобщи пред бТВ директорът на болницата в Стара Загора д-р Пасев. И уточни, че другите са с по-леки наранявания. 

Извършват се прегледи, ренгенови снимки на всички. Кръвният център, който е в Стара Загора, е снабден с кръвни продукти, но пострадалите нямат нужда от кръв, каза директорът. 

Всички пострадали са над 43-годишна възраст. На тази възраст е вторият машинист, който е при нас, каза директорът и уточни, че колегите му от съдебна медицина ще извършат аутопсия на тялото на загиналия машинист.

Българският червен кръст изпрати с хеликоптер лекарски екипи за оказване на психологическа помощ за пострадалите, съобщи "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай