Бунт в село Баня заради изграждането на сметище

Бунт в село Баня заради изграждането на сметище | StandartNews.com

Благоевград. Сдружение „Баненска буна - 2011" и жители на разложкото село Баня излязоха на протест тази сутрин срещу строителството на депо за битови отпадъци край населеното място. Над 100 души се събраха пред кметството в селището, за да изразят за пореден път своето несъгласие с изграждането на сметището в близост до селото. „Митингът тук продължи повече от половин час. След това протестиращите тръгнаха на шествие до околовръстното шосе Баня – Разлог. Протестът им бе подкрепен от евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки", сподели кметът на селището Николай Драговчев.

Според бунтарите бъдещото депо ще съсипе поминъка им – туризма, и ще навреди на здравето им. От „Баненска буна – 2011" смятат, че има и нарушение на директивата, отнасяща се до депонирането на отпадъците. Сдружението твърди, че държавните институции най-вероятно ще строят депото върху находище на минерални води, което е недопустимо. Ако не бъдат чути исканията им, бунтарите са готови за предприемането на крайни действия.
"Ще протестираме със законни средства. Ще направим жива верига, ще разположим и палатков лагер. Не са изключени и гладни стачки на хората в село Баня. Ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим необратимо екологично престъпление", твърдят протестиращи.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев е категоричен, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. „Това депо се оказа най-проверяваният обект. Всички институции, които правиха инспекции на заложените дейности и на жалбите се произнесоха, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз. Имаше сериозна кампания срещу този обект. Спекулира се с тази тема, особено преди и по време на избори. Нека хората бъдат спокойни, защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", заяви Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай