Близо 2% от трафика в София са велосипедистите

Близо 2% от трафика в София са велосипедистите  | StandartNews.com

София. Велосипедният преход в София е едва между 1 и 2%, което не е малко. Това заяви пред БГНЕС Иво Делин от сдружение "Велоеволюция", който участва днес във велопоход в центъра на столицата. Той изрази надежда процентът на велосипедистите да сочи до 5%.

Статистиката на сдружението показва, че в Лондон например велосипедният трафик е между 3- 4 %. В Копенхаген обаче - е 47%. Смята се, че в Копенхаген са най-добрите условия за каране на велосипед, каза Иво и посочи.

Има доста градове извън Дания и Холандия, в които велосипедистите са между 5 и 10%. У нас в някои от малките градчета те са доста повече отколкото в София. В столицата повечето хора ги е страх да карат заради натоварения трафик, допълни той.

Хората от сдружението от години се борят за повече велоалеи, велоинсфраструктура. "Има промяна, не толкова в инфраструктурата, колкото в нагласите на хората и шофьорите. Ставаме значително повече на пътя и хората започват да свикват с нас и ни пазят малко повече.

"Пътят, с който сме захванали,  е дълъг и имаме много работа, очакваме още инфраструктура да се направи, тъй като в момента във всички градове в България, естествено и за София инфраструктурата за велосипедисти е оскъдна, накъсана, не чак толкова безопасна, очакваме това да се оправи", каза Иво и подчерта, че дават всичко от себе си да провокират нещата да се случат качествено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай