Бисер Николов: 30% ще се увеличи трафикът през „Маказа” през август

Бисер Николов: 30% ще се увеличи трафикът през „Маказа” през август | StandartNews.com

Кърджали. Областно пътно управление Кърджали да възстанови маркировките, очертаващи пешеходните пътеки на бул. "Беломорски" и на ул. „Първи май" в областния град. Това реши Кризисният щаб, свикан от областния управител на Кърджали Бисер Николов.

„Увеличеният трафик през ГКПП „Маказа – Нимфея" създава сериозни условия за пътнотранспортни произшествия. Това се отразява пряко върху движението по бул. „Беломорски" и ул. „Първи май", коментира Николов. По думите му се очаква през август движението да е още по-голямо, тъй като по неофициални данни резервациите на румънски туристи в Гърция през август са с 30 % повече в сравнение с резервациите през юни.

Данните сочат, че особено силен е трафикът през почивните дни. Само на 13 юли през ГКПП «Маказа – Нимфея» на вход и изход са преминали 19 252 моторни превозни средства и 70 623 души. От тях около 35 хиляди лица са граждани на Европейската общност, но не са български граждани. В някои делнични дни също е отчетено голямо движение през гранични пункт. Например, на 7 юли са преминали над 21 хиляди души и повече от 6200 автомобила.

От откриването на ГКПП"Маказа–Нимфея" на 9 септември 2013 г. до 30 юни 2014г. пътнотранспортните произшествия са се увеличи 2,2 пъти повече. За периода пътните инциденти са 64, а ранените -24, сочи статистиката. „Условия за ПТП са най -вече заради увеличения трафик, износената пътна маркировка, движението на МПС със скорост над допустимата", подчерта комисар Петко Деведжиев, директор на ОД на МВР.

„Може да стартираме възстановяването на маркировката по бул. „Беломорски" и ул. „Първи май" след две седмици, когото бъде подписано споразумението с община Кърджали", съобщи директорът на ОПУ – Кърджали Орхан Ибрахим.
До 15 август т.г. хоризонталната маркировка, очертаваща пешеходните пътеки, да бъде възстановена, а от ОПУ – Кърджали да проучат възможностите за повдигане на пешеходни пътеки и монтаж на конзоли със светофарни секции, изобразяващи светла бягаща човешка фигура на тъмен фон, реши още Кризисният щаб. По проект ще бъде поставена и полицейска камера на ул.„Първи май" на изхода на Кърджали за Момчилград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай