Алея на велики българи пред "Невски"

София ще търси 50 млн. евро за пълната промяна, сменят фонтана на "Славейков" с чешма

Алея на велики българи пред "Невски" | StandartNews.com

София. Символични "златни" плочки с имената на велики българи ще бъдат вградени в паважа около най-красивия ни храм "Александър Невски". Така ще бъде отдадена почит на личности с принос не само към София, но и към България.

Пред и встрани на катедралата напълно ще бъде спряно движението на автомобили. Паркингите в района на храма ще бъдат премахнати. В района ще се пускат само туристически автобуси. Предложението е част от визията за реконструкция на площада около храм-паметника на архитектурна агенция А.Д.А., която спечели конкурса за обновяване на тази част от столичния център. Той бе разделен на 4 зони, а вчера журито, ръководено от шефа на Съюза на архитектите Георги Бакалов, обяви най-добрите. Изборът бе направен сред близо 40 проекта.

Настилката на площада около храм-паметника "Невски" ще бъде частично подновена с гранитни и бетонови павета. Самите златни плочки на славата всъщност ще са от масивен бронз.

Пълно обновление е планирано и за градинката зад Военния клуб. Там ще се използва естественият наклон, за да се изгради полуподземна сграда за музей или галерия. Фасадата й ще гледа към Военния клуб, а към нея ще бъде приобщена кулата обсерватория. От нея жители и гости на града ще имат панорамен изглед към площада "Александър Невски".
А.Д.А., където водещ архитект е Иво Пантелеев, печели конкурса и за обновяване на зона 2 - пространството около бул. "Граф Игнатиев", ул. "Шишман", "6 септември", площад "Славейков". Територията ще се превърне в преобладаващо пешеходно пространство. Планът предвижда да се спре регулярното преминаване на трамваи по "Графа". Все пак от Съдебната палата до пл. "Журналист" ще се движи трамвайна мотриса с намалена скорост до 10 км в час. Тя ще бъде тип совалка, т.е. ще заема само една линия и ще преминава рядко, за да не смущава пешеходното движение. По "Шишман" обаче няма как да се преустанови движението. Колите ще минават с намалена скорост, и то само в делничните дни, а паркирането ще е силно ограничено. Тротоарите и уличното платно по "Графа" и "Шишман" ще бъдат на едно ниво, покрити с бетонови и гранитни павета.

С цветни плочки с инкрустиран знак на София ще бъде маркиран туристически маршрут, по който ще има информационни табели. Идеята е този маршрут да се следва из цялата централна градска част. Двата пазара - книжният на пл. "Славейков" и този до градината "Св. Седмочисленици", се запазват, защото допринасят според А.Д.А. за уникалната атмосфера. Щандовете обаче няма да са разположени по права линия, а на "острови", за да не разделят пространствата на две. Неработещият фонтан на пл. "Славейков" ще бъде заменен от чешма. По подобие на Ню Йорк на най-оживените места в тази част на София ще има метални свободно стоящи масички и столове. Градината край църквата "Св. Седмочисленици" също ще бъде обновена.

Архитектурна агенция "Никонсулт" на арх. Владислав Николов спечели първото място за преобразяване на бул. "Цар Освободител" пред бившия царски дворец и градината пред Народния театър. "Стефан Добрев Архитектура и дизайн" пък спечели първото място за зоната около Перловска река. Предстои четирите проекта да бъдат представени на обществено обсъждане. Журито има някои препоръки за подобряване на идеите. След което Столична община ще възложи на победителите да изготвят техническите проекти. Ако няма обжалвания, които да проточат процедурата, очакваме до края на годината да сме готови с проектите, които да представим за европейско финансиране, обясни главният архитект на София Петър Диков. Необходимото финансиране е 50 млн. евро. Според Диков напълно е възможно в края на 2016 г. вече да имаме изпълнен някой от проектите.

Колите влизат под жълтите павета

Подземен тунел ще освободи площад "Александър I" от автомобили и ще го превърне в зона само за пешеходци. Така градската градина пред Народния театър ще стига чак до бившия царски дворец, както е било някога. За целта пешеходната зона ще се повдигне до нивото на централния вход на сградата, която сега е Национална художествена галерия. Отдолу ще има място и за обществен паркинг за 120 автомобила. Друг подземен паркинг - между галерията и бившия Партиен дом - ще приема колите на Народното събрание. Той ще е на две нива с общо 309 паркоместа. В центъра на площада ще се извисява грандиозен фонтан, а отстрани са предвидени сцени за летни открити концерти. Пълно обновление предстои и за градската градина. Проектът на "Никонсулт" за обновяване на тази част от столичния център е може би най-сложният за изпълнение от останалите три зони. Приблизителната му стойност е 13 млн. лв. без ДДС. На по-следващ етап архитектите предлагат автомобилният тунел да се продължи до кръстовището на "Цар Освободител" с ул. "Раковски".

Отпушват Канала с още две платна

Перловска става красива река с много зеленина, а булевардът от двете й страни се разширява с още по едно платно. Това предвижда класираният на първо място проект за зоната - на "Стефан Добрев Архитектура и дизайн". Коритото на реката ще бъде запълнено с вода, като нивото й ще се повдигне с около метър. За целта ще се използват прегради, които автоматично ще се вдигат и свалят според притока на дъждовна вода. Пред главния вход на стадион "Васил Левски" ще има обширен Площад на спорта - място за манифестации и спортни събития. Край реката от Орлов мост до Моста на дружбата ще се изгради Алея на спортната слава. По нея са предвидени над 200 постамента за звездите на българския спорт, както и тематични площадки - на атлетиката, футбола, гимнастиката, волейбола, бокса и борбата.

За да се преодолее силното натоварване и задръстванията по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", той ще бъде разширен с още едно платно от двете страни за сметка на широките тротоари. На кръстовището на Орлов мост също ще се разположи още една лента на ляв завой откъм бул. "Цариградско шосе", без да бъдат засегнати скулптурите на емблематичните орли.
Едно платно ще се добави и на кръстовището с бул. "Граф Игнатиев" пред техникума "Христо Ботев". Предвижда се голямо кръгово кръстовище на пресечката с "Гурко". Всички тези мерки може да се реализират с минимални средства, без да се засяга зеленината, с преместване на няколко дървета, казват архитектите.

Конкурси за Борисовата и паметника пред НДК

До седмица Столична община ще обяви конкурс за нова визия на паметника пред НДК. Монументът от години се руши, а допитване до софиянци показа, че мнозинството иска да се замени с нещо друго. Реконструкцията на паметника и зоната около него трябва да се прави паралелно с възстановяването на цялото парково пространство около НДК, смята общината. Строителните работи започват напролет.

До дни ще бъде обявен и конкурсът за подробен устройствен план на Борисовата градина. Само с одобрен план общината ще може да си върне собствеността върху редица спорни обекти - къпалнята "Мария Луиза", автокъща "Капитолия" (срещу БНР), заведението "Маймунарника", летния театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай