Георги Мишев: Йовков днес ни е много нужен

 Георги Мишев: Йовков днес ни е много нужен | StandartNews.com

Тържествено в Добрич бе отбелязана 135-ата годишнина от рожеднието на един от класиците на българската литература, чието творчество е свързано с равните безкрайни поля на Добруджа – Йордан Йовков. С поднасяне на цветя пред паметника на твореца почит засвидетелстваха областният управител на Добрич Детелина Николова, кметът Йордан Йорданов, Георги Мишев, общественици. След поклона пред Певеца на Добруджа на церемония кметът Йордан Йорданов връчи за десети път националната награда за литература на името на Певеца на Добруджа на Георги Мишев. Пред медиите Мишев сподели, че е бил изненадан и добави, че няма никаква пряка заслуга. "Доста днес сме се отдалечили от посланията на Йовков, защото престанахме май да говорим с Бога. Минахме на дребни разправии помежду си и това няма да ни доведе доникъде. Прекъснем ли връзката с духовното, с истински човешкото - къде ще се върнем.

При онези, които не могат да говорят. Човеколюбието и бога са свързани. Само човек, който разбира нуждата от бога може да обича и ближния си и да възпита в себе си човеколюбието. Трябва да се върнем към човеколюбието по този път - не се вижда друг път. Трябва да надживеем егоизма - най-страшното нещо, защото във Вълкадин не е само причината за границата, а този егоизъм, който се шири между синовете му. Това го има в разказа А аз преди години правих филм по "Вълкадин говори с бога" с Васил Михайлов и там наблегнахме точно на този проблем. Границите се местят напред-назад, това не е толкова важно, а важното е ние помежду си да нямаме граници. Да премахмен границите между нас – хората" – сподели писателят и сценарист. Мишев е убеден, че Йовков днес е много нужен и нвеговото творчество трябва да бъде основен предмет от прогимназията до университета. „Всичко има в него - оттам можем да намерим едни истински български устои, български основи на възпитание на нацията. Не случайно в световната белетристика, Томас Ман е включил един разказ - "Грехът на Иван Белин", който също е блестящ" – сподели още носителят на отличието. Той добави още, че днес обществото ни има нужда от духовни водачи, защото „няма държавни водачи.

Една държава трябва да водят държавниците. Но нещо ние не можем да ги уцелим, не ги намираме. Няма ги май вече и в България, като гледам. Знаем, че след Освобождението е имало държавници и този подем, който след първите години е настъпил, се дължи на мисленето на държавниците тогава. После нещо, дето казва Йовков, каруцата тръгна по нанадолнището - българската ни каруца, и вече даже е с две-три колела, изхвърчаха й колелата" – сподели Мишев. В доклада си проф. д-р Михаил Неделчев подчерта, че Йовков е писателят повлиял последващите поколения български творци, като подчерта, че той може да бъде определен като първият български професионален писател. Гост на тържеството бе и внукът на Йовков – Боян Попов, който обяви, че в понеделник ще направи дарение на музея в добричкото село Красен, където Йовков е учителствал, от личния архив на семейството. „Това, което съм донесъл и ще даря на музея е първото издание на Йовков, 1945 г., което излиза за първи път и то само в 500 екземпляра, след което тогавашната комунистическа власт влиза в печатницата, забраняват изданието.

То е уникално, защото има запазени само няколко екземпляра. Това са пет малки томчета, в които е събрано всичко до това време, което е излязло от Йовков като писател. Факсимилета от "По жицата", "Вечери в Антимовския хан", снимки сред които е една уникална, правена от майка ми на стълбището на къщата ни във Варна, която по времето на комунизма беше съборена. Това е всъщност последната снимка на Йовков жив. Това са неща, които ще даря лично на музея в Красен, където Йовков е учителствал. В това село има един прекрасен кмет Тошко Тачев, който възстанови една уникална църква, която присъства в разказите на Йовков. Кметът с големи усилия, тъй като нали се сещате европейските пари докъде стигат, как се препъват от София и до Красен нищо не остава, та този кмет направи вече два-три ремонта на музея и затова заслужава да даря част от личния архив на този музей за поколенията".

С плакет за принос в проучването и популяризирането бе удостоена и д-р Кремена Митева – главен уредник на литературния музей дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич. Тя сподели, че отличието е признание и задължава да работи още по-сериозно и добави, че и днес, гледайки събитията по света – можем да намерим техния отзвук в творчеството на писателя и той от миналото продължгава да е актуален към житейските болки и радости. В залата присъстваха и Румяна и Никола Лазарови – родственици на писателя, както и Марин Кадиев – председател на независимия български писателски съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай