30 села със сухи чешми в Кърджалийско

30 села със сухи чешми в Кърджалийско | StandartNews.com

Хората носят вода от 5 километра, забравиха за пране и къпане

Кметове се притесняват, че може да не получат европари заради малкия брой жители

Дойде ли лятото, чешмите в 30 кърджалийски села пресъхват. И този кошмар се повтаря всяка година. Хората са принудени всеки ден да пълнят туби и бидони от кладенците. Причината за сухия режим е, че много населени места черпят живителната течност от собствени водоизточници. Но ударят ли летните жеги, те пресъхват.

Най-сериозно е положението в граничната община Крумовград. Там проблемът с питейната вода през летните месеци е от години. "В момента караме вода за 17 селища. Миналата година бяха 10-12", казва зам.-кметът на Крумовград инж. Абидин Хаджимехмед. На сухо цели два месеца са селата Джанка и близките махали, Ковил, Качулка, Звънарка, Дъбово и Лозино, Скалак, Тинтява, Синигер, Багрилци, Доборско от кметство Чал, Къклица, Перуника. Някои от населите места са на повече от 20 км от общинския център.

"В Тинтява, където постоянно живеем около 30-40 жители през лятото, чакаме водоноските, за да имаме вода за пиене. А за животните и за поливане разчитаме на намиращия се близо до селото малък водоем, но и той пресъхва", жалва се кметът Мехмед Али.

"Много е сериозен проблемът с водата в Ковил, а сме на пътя Крумовград - Поточница. Имаме кладенци по дворовете, но през лятото и в тях водата намалява драстично. От началото на юли сме така.

В седмицата веднъж идва водоноска и за какво, и за кого по-напред

Намираме се на 4-5 км от града и понякога носим вода оттам за пиене", обяснява притеснен кметът Юсеин Фикри.
В централната част на село Ковил има 20-на къщи, в които живеят 120-150 души. Хората питат защо в 21 век трябва да носят вода за пиене от няколко километра. "Няма за пиене, а какво да кажем за прането и къпането. Като разказвам за това на мои приятелки, никоя не вярва", обяснява младо момиче от крумовградското село Ковил.

Зам.-кметът инж. Абидин Хаджимехмед казва, че общината се опитва да решава проблемите с водоснабдяването.
По програма ПУДОС е завършено изграждане на водопроводна мрежа в село Бараци, предстои тя да бъде предадена официално на ВиК асоциацията в област Кърджали, като се очаква до няколко дни процесът по прехвърлянето да приключи.
"Там може да се каже, че въпросът е решен. За двете села Дъбово и Лозино

имаме готовност със собствени средства - около 150 хил. лв., да стартираме изграждане на водоснабдителна мрежа

но остават още доста населени места", коментира г-н Хаджимехмед. По думите му, граничната община Крумовград има желание да кандидатстват по подмярка 7.2 от оперативната програма за селските райони - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура". "В момента общински специалисти разучават в подробности изискванията, но най-вероятно заради малкия брой жители нашите проекти ще отпаднат, защото няма да покрият критериите", коментира зам. -кметът на Крумовград.

Община Момчилград в момента изпълнява няколко проекта, свързани с водоснабдяването на градa и населените места, на обща стойност 9,5 млн. лв. Два от проектите са свързани с реконструкция на водопреносната мрежа на водоснабдителна система "Карамфил -Звездел", която включва седем населени места и подмяна на тласкателните водопроводи. "В момента приключваме работа по проекта "Водоснабдителна група - Карамфил - Звездел". Така в 7 села, сред които Синделци, Звездел, Ауста и Чайка, ще има вода", каза зам.-кметът на Момчилград Севдалин Огнянов. Той обясни също, че се работи и по водоснабдителна система "Горна Кула-Звездел", строена през 70-те години на миналия век.

Другите два проекта са финансирани от ПУДООС

и са за подмяна на 3800 м водопроводи в Момчилград, както и за изграждане на канализация и водопровод в квартал 21 в Момчилград.

"Проблеми с водата има в още 4 момчилградски села - Нановица, Равен, Неофит Бозвелиево, Лале. Заради недостига на вода трудно се захранват помпените станции. За тези населени места общината има готов работен проект за изграждане на водопроводната мрежа. Чакаме отварянето новата подмярка, за да кандидатстваме", заяви инж. Огнянов.
В Ардино причините за недостига на вода през лятото са засушаването и амортизираната водоснабдителна система. Имаме работни проекти и ще кандидатстваме, очакваме отваряне на новата подмярка", съобщи кметът на община Ардино Ресми Мурад. Той обясни, че и това лято там, където се налага, се кара вода. Това са селата Млечино, Богатино, Долно Прахово, Чернигово.

На режим сме, носим вода за пиене от 500 - 600 м.

Много е трудно, на 3-4 дни имаме веднъж вода

споделя кметът на Богатино Юзджан Яшар и допълва, че с гостите през летните месеци жителите наброяват до 400 души. "В Млечино, което е едно от големите села в Ардинско, също изпитваме затруднения през летните месеци. Имаме вода през ден, идват водоноски, но водата не става много за пиене. Налага се да пълним туби и шишета от намиращите се в околността чешми", коментира Гюлистан Сабри, кмет на селото.

Приемат проекти от 2 септември

От 2 септември 2016 г. ще започне приемът на заявления по подмярка 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура", от мярка 7 на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Тя ще стартира с бюджет от 341 млн. евро. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Приемът на заявления ще продължи до 3 октомври, като подмярката е насочена за инвестиции и развитие на малките населени места. "Кандидатите ще имат повече от месец, за да подготвят своите проектни предложения", каза зам.-министър Грудев и коментира, че общините ще имат достатъчно време, за да изготвят и подадат необходимите документи.

"През настоящия прием те ще могат да получат финансова помощ за изграждане, реконструкция и ремонт на общински пътища и улици", посочи той и допълни, че по подмярката ще се включат и допустими дейности, като реконструкция, ремонт и обзавеждане на общински детски градини и основни или средни училища. "Сред допустимите инвестиции са изграждането и реконструкцията на водоснабдителни системи и съоръжения в населени места с под 2 000 жители", поясни още Васил Грудев.

Той информира, че заповедта, с която се обявява приемът, вече е факт и е публикувана на интернет страницата на министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай