Турски полицаи дебнат сериали за нарушения

Героите давали лош пример, като карат бързо и без колани

Турски полицаи дебнат сериали за нарушения | StandartNews.com

Анкара. Турските полицаи ще дебнат сериали за нарушители. Полицията у комшиите започва активно наблюдение на телевизионни сериали, за да следи за пътни нарушения, даващи лош пример на зрителите. Това съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейл нюз". С тази цел полицейски екипи от отдела за пътно обучение и изследване на трафика са изгледали през последните 11 месеца 2000 епизода на турски сериали, за да засекат нарушения.

В рамките на проекта, започнал миналия октомври, полицаите следят дали героите от сериалите носят колан, дали спират на червена светлина и използват ли мобилни телефони. За добрите примери пък създателите на продукциите са получавали похвали по пощата.

"Нивото на спазване на пътните правила в телевизионните сериали, което беше около 10% в началото на проекта, достигна до 80% за кратко", заяви Мехмет Камил Екмеркчи, който ръководи проекта в полицията. По думите му целта е достигане на 100% спазване на правилата.

Друга задача пред екипа му ще е да разшири обхвата на мониторинг, като ще включва пълнометражни филми и различни телевизионни продукции. Според него турците гледат много телевизия и силно се влияят от примера на актьорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай