Подредиха в класация най-големите обири на бижута

Подредиха в класация най-големите обири на бижута | StandartNews.com

Кан. Последната кражба на скъпоценни камъни за 136 млн. долара от хотел "Карлтън" в Кан в края на миналия месец е един от най-големите обири на диаманти и бижута в историята. Класация на сп. "Бизнес инсайдър" обаче я нарежда на второ място в 10-те най-големи обира в историята.

1. Номерът на Бонд

2000 г., Millennium Dome, Лондон - 700 млн. долара (почти). Този обир така и не е напълно осъществен благодарение на британската полиция, но оглавява класацията не само заради огромната стойност на диамантите и бижутата, но и за стила Джеймс Бонд, който са използвали крадците. С маски и модерно оборудване, в това число и ескаватор, бандитите влизат в открития наскоро изложбен център, опитвайки се да откраднат световноизвестния Millennium Star диамант и 12 сини камъка. Всичките скъпоценности били собственост на De Beers. Крадците хвърлят димки със сълзотворен газ на входа, за да не може никой да влезе, но полицията вече била вътре. Властите получили предварително информация за подготвяния обир. Полицаите се преоблечени като почистващ персонал и само чакали да арестуват крадците, веднага след като направят достатъчно, за да се инкриминират. Дори и да бяха успели обаче обирджиите щели да бъдат много разочаровани. Защото лъскавите диаманти предварително били подменени с фалшиви реплики.

2. One man show

Юли 2013 г., хотел Carlton, Кан Ч 136 млн. долара. Това вероятно е най-големият обир и той е дело само на един човек. Мъж, носещ шапка и кърпа за глава, влиза в изложбената зала на приземния етаж на хотела, размахвайки пистолет, и малко след това излиза с чанта с диаманти на стойност близо 136 млн. долара, собственост на израелския милиардер Лев Левиев. Полицията подозира за обира босненеца Милан Попарич, който малко преди това успява да избяга от затвора в Швейцария, след като членове на "Розовите пантери" разбиват портата и откриват огън, което му позволява да се измъкне.

3. Сандвич издайник

Февруари 2003 г., Antwerp Diamond Centre Ч 118 млн. долара. 123 от 160-те депозитни кутии са намерени изпразнени и разхвърляни по пода. Хитрият план е бил изготвян в продължение на четири години, като обирджиите наели офис в комплекса, за да разучат алармената му система, за да могат да я заобиколят. Те също така получили ключове за трезора и откраднали записите от охранителните камери, оставяйки малко повече от съмнение, че обирът е станал с помощ отвътре. Един от членовете на бандата обаче забравя недояден сандвич, в резултат на което всички обирджии се озовават в затвора.

4. Каре под прикритие

Декември 2008 г., магазинът на Harry Winston в Париж - 107 млн. долара. Четирима мъже, преоблечени като жени, влизат в известния магазин на Harry Winston в Париж и заплашват с пистолети служителите, към които се обръщат на малки имена. Всеки от обирджиите знаел къде точно се намират тайните сейфове на магазина. Само след 20 минути крадците вече си били тръгнали с бижута и диаманти за 107 млн. долара.

5. Дългата ръка на Пинко

2009 г., магазинът на Graff Diamonds в Лондон - 65 млн. долара Това вероятно е най-голямата кражба на диаманти в британската история и поредната, която се приписва на "Розовите пантери". Двама мъже от бандата влизат в магазина, облечени в официални костюми. Те обаче крият пистолети и отмъкват 43 от най-скъпите артикули в магазина. Крадците успяват да скрият лицата си и от камерите. Преди посещението си в магазина обирджиите посетили професионален гримьор, който им поставил лицеви протези, скриващи самоличността. Злополучните крадци обаче забравят мобилен телефон в колата, с която се измъкват, и скоро след това са идентифицирани като Соломон Бейен и Крейг Калдърууд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай