Откриха 4-та пещера за слънчево оплождане на Земята

Откриха 4-та пещера за слънчево оплождане на Земята | StandartNews.com

Златоград. Четвърта в България пещера – утроба за свещени обреди, посветени на Великата Богиня майка, представи днес археологът проф. Николай Овчаров. Скалната ниша за свещени обреди е от времето на траките и се намира на няколко километра от Златоград, на метри от пътя през село Бенковски. Находката е забелязана преди две години от турист, но тепърва предстои проучването й.

Новата пещера - утроба край Златоград е централна, на около 1.5 м височина от земята и с дълбочина 11 метра, отгоре цялата скала са шарапани, а отстрани са трите тракийски ниши.

Реално откритието е цял комплекс от такива форми, обясни проф. Овчаров и допълни, че датировката към момента сочи края на бронзовата, началото на ранножелязната епоха. Тя обаче е част от мега комплекс от скални находки от времената на траките и е свързана с култа към слънцето.

Според археолога новата находка – пещерата–утроба, е елемент от един огромен комплекс от тракийски ниши, гробници, изсичания, светилища, всички те свързани категорично с траките. До момента са открити около 1700 Тракийските ниши на различни групи и те винаги сочат на изток или на югоизток, заради което се смята се че са свързани с култа към Слънцето.
Датират се 2-1 хилядолетие преди новата ера и са потвърждение на теоретическата постановка на професор Александър Фол за съществуването на храмове на Великата Богиня майка, в които прониква слънчевият лъч и символично опложда Земните недра.

Колкото по ниско е слънцето - декември и януари, толкова по-дълъг е лъчът и символизира оплождането. В новата пещера - утроба лъчът е 11 метра и прониква рано сутринта, и макар да е по-къс от този в пещерата край Ненково, който влиза точно на обяд, той е най-раннопроникващия от откритите до сега пещери.

В навечерието на античната нова година в края на декември се е пиело много вино, ритуалите продължавали няколко дни, а обредите символизирали зачеването.

Професор Овчаров обяви, че ще започнат проучванията, а идеята е цивилизацията да се обяви за култура на скалните хора в Източните Родопи. Комплексът край Бенковски и Ягнево ще бъде най-западната точка, на изток ще стига до района на Маджарово, на юг е до Крумовград, а на север е до Асеновград, като в него влизат Перперикон и Татул.

„Имаме идеята тук да го наречем Долината на скалните хора и да го разработим като отделен маршрут свързан с Перперикон и Златоград. Тепърва ще разработим тази долина", коментира археологът и добави, че готви книга заедно с геолог, заради уникалността на терена, който някога бил дъното на праисторическо море. Скалите са оформени от природата, а хората ги обожествяват, затова от траките та до днес местните правят ритуали против шарки, провират се през пещери за здраве и зачатие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай