Местни избори 2019: Кукувица кука

Борисов внесе колорит в скучната кампания с яйцата на птицата

Местни избори 2019: Кукувица кука | StandartNews.com

* Идват изборите, на които всяка партия чака радост

* Борисов внесе колорит в скучната кампания с яйцата на птицата

Независимо от стотиците песни, митове и легенди за кукувицата, тази есен птицата се сдоби с ново послание. Политическо. Изрече го Бойко Борисов и внесе колорит в иначе вялата и тягостна кампания, предшестваща най-непредсказуемите избори.

„БСП са като кукувици в момента! Те си търсят къде да снесат по едно яйце и застават настрани. Ако бие това яйчице на изборите, БСП вика: „ние сме куковиците“. Ако не бие, казва: „Ааа, ние нямаме нищо общо“.

Дали природата е отнела майчинството на кукувицата, за да може тя се посвети изцяло на призванието „Вестителка на радостта и пролетта“, е художествен спор, който се води още от времето на Елин Пелин. В края на политическата кампания обаче напълно неясен е въпросът за кого ще кука кукувицата след вота. Или с други думи, за Борисов или Нинова ще е радостта. Или пък за трети.

След 12 години участие в местната власт,

ГЕРБ влезе в най-трудните избори

и първи след ерата Цветанов. Повечето от кандидатите са познати кметове, които показаха пред началника си задоволителни резултати на евровота и си осигуриха място в надпреварата за следващ мандат.

Борисов им даде пълен картбланш да правят кампанията си и те се развихриха. Излязоха от кметствата, обуха дънки, наметнаха пуловерчета и тръгнаха да ухажват електората. Денем заливат социалните мрежи със снимки от реновирани пенсионерски клубове, новопостроени зали, срещи с работници в заводи на привлечени от тях инвеститори. Вечер присъстват на срещи от културния календар на общината. А после се събират в партийния клуб, за да преброят спечелените гласове и естествено, за да чуят какво са сътворили конкурентите и къде са били враговете с партиен билет.

Много от кметовете най-искрено вярват, че хората са доволни от преобразените градове и ще гласуват отново за тях. Надсмиват се на добре познатите им кандидати от БСП, забавляват се с гръмките обещания на младоците от ВМРО и стават нервни само, когато се заговори за ДПС.

С наближаването на вота обаче напрежението расте пропорционално с несигурността от противоречивите прогнози, партийният хаос по места и липсващата, за първи път, отчетлива централна подкрепа.

В тази кампания

Борисов дава премиерска, а не партийна подкрепа

- договаря инвеститори от Южна Корея до Обединените арабски емирства, прегръща руския посланик за старта на българския участък на "Балкански поток", ръкува се сърдечно с новата американска посланичка, приема поздравления от Брюксел за отпадналия мониторингов доклад, както и от Световната банка за огромния бюджетен излишък.

За разлика от евроизборите обаче джипът на премиера ловко заобикаля самоуверените  градоначалници и се насочва само към общините с чисто нови кандидатури. Започна спорадичните си обиколки в Плевен, разходи се до Ямбол. И не спря да пътува до Пловдив, за да окуражи Здравко Димитров. И събра всички кандидати на ГЕРБ единствено в Североизтока, защото е наясно, че битката за Добруджа ще е по-кървава дори от тази в София.

До дни ще стане ясно дали новата стратегия на премиера – „оправяйте се сами” е печеливша или за балотажа ще се наложи да обикаля държавата на пожар. Отсега е ясно, че ГЕРБ ще задържи първото място по брой кметове. Но тук количеството е от решаващо значение. Загуба в София не означава предсрочен вот, но раздяла с повече от 20 общини може да направи ерозията в партията необратима.    

БСП смени изцяло стратегията

от евроизборите. Жлъчният изказ изчезна, компроматите останаха в сейфовете, кандидатите бяха щателно подбирани да не трупат негативи, а да носят принадена стойност. В градовете-отличници на ГЕРБ, се издигнаха приемливи кандидати, които с повече позитивизъм да осигурят и нови общински съветници. В проблемните градове се впуснаха или доказани в боя депутати, или граждански кандидатури, по подобие на Мая Манолова, които предизвикаха гнева на премиера.

Корнелия Нинова се отказа площадните срещи, а избра да посети градовете, в които има голям шанс да си върне червения цвят. Започна с Русе, Ловеч и Шумен, спря се в Благоевград, а след това стигна Ямбол и Хасковско. В това време Кирил Добрев обикаляше цялата държава, а Калоян Паргов – всеки квартал в София. Традиционните послания на БСП за повече социалност, запазването на болници, изграждане на детски градини и подкрепа на малкия бизнес, бяха подплатени в ново послание –

Общинските дружества да поемат концесиите

в градовете, отдадени на частни фирми, които вдигат цени за хората за сметка на собствени печалби.

Дали смекчаването на острия тон спрямо ГЕРБ в страната ще срещне одобрението на хората, предстои да видим. Но е факт, че Корнелия не изглежда притеснена, както през май. И причината е ясна – желанието й да удвои червените кметове изобщо не е трудно, особено след резила на вота преди четири години. Ако това се случи, макар и да не вземе големи области, ще се похвали с нещо повече от хеттрик за 4 години начело на БСП: победа на президенските избори, повече гласове на националните, увеличени евродепутати и градоначалници. 

Единствено сериозна кампания направи ДПС

с което затвърди очакванията, че партията на Доган се готви да разшири чувствително периметъра на своите общини. Това стана ясно още на старта на обиколката на централния лъч в знаково избрания град - Дулово. Оттам Мустафа Карадайъ прати първите три послания - ДПС ще си върне традицинните бастиони, загубени преди 4 години. Нито глас няма да бъде разпилян за друга партия. Минимум 55 общини са целта на вота.

Североизточният рейд на ДПС здраво изплаши ГЕРБ. И отговорът не закъсня - в препълнената зала Арена Шумен премиерът спешво събра кандидатите в региона, за да ги надъха за победа и да обяви, че ГЕРБ е партията - гарант за етническия мир и демокрация у нас.

Но това изказване мина и замина, а южната обиколката на автобуса на ДПС, показа, че Движението за права и свободи няма никакъв конкурент в полето на идеологията.

Слоганът на кампанията им - Власт за хората, бе постепенно разгръщан в ежедневните срещи на Карадайъ. Още в началото на изказванията си той заявяваше, че ГЕРБ искат властта с натиск и даваше примери как това се случва предизборно. За разлика от управляващите,

ДПС знае, че властта идва от хората

казваше председателят и събираше овациите на публиката. След това даваше доказателства как партията на Доган е напълно наясно, за разлика от ГЕРБ, че властта е на хората, а кметовете и  депутатите от Движението са назначени временно на тази длъжност като инструмент за упражняване на властта. На сцената събираше бивши и настоащи кметове, народни представители у нас и в Брюксел, и показваше как ДПС е единствената, която осигурява преимственост. В заключение, обясняваше с примери как, за разлика от ГЕРБ, които искат властта за лична употреба, за ДПС фокусът е в хората и грижата за техните градове. И това изказване беше подплътено с конкретни примери какво са направили техните кметове, въпреки че не са на власт и не разчитат само на европари.

Ако на миналите избори, ДПС показваше млади кадри, които с желание и знание са готови да поемат управленческата щафета и да работят за зелена икономика, на тази кампания акцентът беше експертизата на кандидатите им. За първи път много от тях са българи,

листите изобилстват от красиви и образовани жени

Злополучната случка с пребития мъж на младежката им лидерка в Сунгурларе, както и отровната реплика за дрехите на кандидатката им в Смолян бяха давани за пример как омразата и разделението властват в целия ни политически небосклон. И станаха поредно доказателство на тезата им, че само в ДПС всички етноси могат да разчитат на сигурност и спокойствие.

Ако се сбъдне прогнозата на Карадайъ, че ще спечелят поне в 10 общини, в които няма турско население и ще разширят участието си в общинските съвети в Добруджа и Родопите, това ще означава, че ДПС наистина се е повдигнала на национално ниво. Вече няма да е само "незаобиколим фактор в управлението", а ще се превъне в "първостепенна сила", както образно се изрази депутатът Йордан Цонев.

Няма спор, отиващата си  изборна кампания наистина е без аналог

за всички партии. Дори само заради факта, че най-дефицитната дума в нея бе прогнозата, а най-очакваната на предстоящия вот - изненадата. 

Дали ще има радост, рано е да се каже. По вековна традиция кукувицата кука чак напролет. А наесен се броят пилците.  

                        

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай