Кръщелничка на Коканова подстригва Клуни

Кръщелничка на Коканова подстригва Клуни | StandartNews.com

Невена Желева, която над 10 години живее и работи в САЩ като елитен фризьор, пристигна в България. Както "Стандарт" вече писа, тя е собственик на салона Custom Hair Lounge, който преди броени дни бе обявен от жителите на Чикаго за "Най-добър". На нейните ръце и опит доверяват визията си Джордж Клуни, Лайнъл Ричи, Роби Уилямс, Дейвид Шуимър, Ричи Хоутин, Мила Кунис и Селин Дион. Някои от тях се превръщат в нейни верни клиенти и добри приятели. Сред успехите й са още създаването на прически за знаменитостите на оскарите и за дефилетата на модните седмици в Ню Йорк и Лондон. Страстта й са мъжките фризури, чиито тайни владее. Невена е единственият българин сред само 30 души в света, достигнал до позицията международен All-Star преподавател за световния тренд American Crew. Именно на тази тема тя от вчера до 27 юни ще води семинар у нас с родни коафьори.

Невена Желева израства в София в семейството на архитекти. Любопитно е, че нейна кръстница е голямата Невена Коканова, която насърчава творческите й изяви. Вместо на сцената обаче младото момиче решава да развива артистичните си заложби в друга насока и избира професията фризьор. Невена става асистент на някои от най-големите имена в бранша през 90-те години - Тодор Тошев, Вени Игнатова и Недялко Недялков.

Едва 19-годишна открива салон в София и не след дълго нейни клиенти стават Ники Кънчев, Юлиана Дончева, Дони и Момчил, Влади Ампов-Графа, "Акага". Именно тя променя тотално имиджа на Стоян Михалев, като подстригва дългата му коса. Невена стои и зад обръснатата глава на Графа в клипа към песента "Глава". Сред клиентите й е и Стефан Данаилов. Той се опитва да я разубеди от порива й да стане актриса и я скъсва на изпит за НАТФИЗ. Съветът му е да продължи да се развива в професията си. И точно когато нещата й потръгват, момичето отправя поглед към САЩ. "Не съм се разочаровала от живота в България, нито пък ми е било мечта да отида в Америка. Просто исках да опитам нещо различно и реших, че сега му е времето", споделя тя.

Така през 2001 година Невена Желева заминава за Америка, за да се включи в лятно обучение в Ню Джърси, но се озовава в Чикаго. "Имах 200 долара в джоба си и любимата ми фризьорска ножица. Купих си хамбургер и ми поискаха 5 долара. Разбрах, че трябва здраво да работя, за да оцелея там", разказва българката. Пречка за наемането й на работа се оказват не професионалните умения, а езикът. "Мислех си, че говоря добър английски, но още на летището разбрах, че всъщност имам още много да уча", признава тя. Все пак след 2-3 интервюта получава шанс за изява и предложение за работа от популярен салон в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай