Градината пречиства Нешка

Градината пречиства Нешка | StandartNews.com

Нешка Робева пак е на вилата си в Трудовец. Голямата треньорка признава, че никъде не си отдъхва така, както там. Купила мястото през 2000 година. "Тогава мама беше на 80 и бях решила да я взема от Русе в София. Минахме през Трудовец и тя отсече: "Оттук не мърдам!", спомня си Нешка пред "Стандарт". Баба Анка, както я наричали всички, веднага спретнала малка градинка - с карамфили, розички и... магданоз. И сега това кътче се казва "градинката на баба Анка".

Там неуморната Нешка отглежда праскови, круши, сливи, ябълки. Научила се е да лекува дърветата. Три години листенце по листенце е чистила праскова, заболяла от някакви листни въшки. Сама пръска овошките си. Отглежда и домати, огромни чушки, има малини, дюля, рози, японски трендафили, 300 гладиола. Приятелката й от Франция я подкрепя в това хоби и идва всяко лято, за да чоплят в градината заедно. В друга част от този рай има алпинеум, който също сама си е подредила с камъни, които домъкнала от полето. Но има и донесени с куфари от Бразилия.

Когато работи там, треньорката на златните ни момичета не слага ръкавици, просто защото не ги търпи. Прави й удоволствие да си гори ръцете с пръстта, защото така чувства земята. Разказва народния обичай, когато свещеникът прави молебен или чете молитва преди жътва, преди оран и ако няма вода, с която да си измие ръцете, той се измива с пръст. Земята пречиства. "В градината онемявам като теле пред марули", казва с шеговит тон ръководителката на "Нешанал арт" - една от най-успешните танцови трупи у нас.

Вход за ботаническата градина - 1 евро, такава бележка висяла закачена на външната врата на почитателката на цветната красота. Закачливата идея била на свата й. Градината е идеално място за семейни събирания, на които в центъра на вниманието е внучката й Рада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай