Волейболът разплака Мис България в Италия

Волейболът разплака Мис България в Италия | StandartNews.com

Талантът от Пазарджик напуска Перуджа, следващата му цел е Франция

Нанси стиска палци за любимия си Добри, но отборът му загуби финала

Мис България 2013 Нанси Карабойчева украси финала на волейболния финал за титлата на Италия тази година. Тя стискаше палци за победата на отбора на Перуджа, който след 3 мача загуби битката за титлата от Модена преди 10 дни. В историческата за волейбола зала в италианския град, известен с балсамовия оцет и тортелините, искрящосините очи на едно 23-годишно момиче от пазарджишкото село Юнаците се пълнят със сълзи след последния съдийски сигнал. Залата изригва в цветна феерия, в която преобладава жълтият цвят на домакините от Модена. Те печелят титлата за първи път от 14 години, а тази година дори успяват да направят требъл - титла, купа и суперкупа. Нанси обаче взира очи към единствения друг българин в залата - волейболния национал Добромир Димитров. Разпределителят влиза като резерва на аржентинската легенда Лусиано Де Чеко и успява да направи два аса от сервис, като единият е срещу друга волейболна легенда - французина от тима на Модена Ървин Нгапет.

"Черните" от Перуджа не успяват да се превърнат в "черна котка" за Модена. Залата, на чийто вход е изписано "Храма на волейбола" ври и кипи след спечелената титла.

"Волейболът е религия в Италия, битката започна във фейсбук седмица по-рано със задявки на агитките. Накрая, преди началото на последния мач, около 400 фенове на Перуджа издигнаха огромен плакат сред залата - "Историята сте вие". На което близо 5000 привърженици на Модена отвърнаха с цяла минута ръкопляскания", разказва Нанси.

В такава атмосфера няма победители и победени, има просто феноменален празник на волейбола.

И сега, у дома в кв. Витоша в София, Добромир и Нанси наново съпреживяват финалните мачове от залата в Модена - градът, където през 1973 г. е създадена волейболната лига.

Добри винаги ще помни точката срещу Нгапет, защото успява да го излъже в последния момент. "Цялото движение при изпълнение на сервис с отскока до удара е едно и също при мен. Едва в последния момент решавам дали да изпълня флоп сервиз с длан или да тръгна да забивам със смаш. При флопа срещу Нгапет топката се извъртя малко преди да падне и мина през ръцете му", разказва спортистът.

25-годишният разпределител тренира всеки ден с втората гарнитура на България, която се състезава за Европейската лига. Иска му се да е в Познан, където първият отбор жъне успехи с победи над Полша и Сърбия. Но там в момента на поста играят Георги Сеганов и Георги Манчев.

"Много ми се играе. И вероятно затова напускам Перуджа и кой знае, вероятно ще отида във Франция", казва Добри. За една година в най-силното волейболно първенство е "откраднал", каквото е успял, от уменията и на съотборника си Лусиано Де Чеко и от противниците. Преди година е имал възможност да избира - или да отиде в "Тренто" при треньора Радостин Стойчев или в "Перуджа". "В Тренто лансираха 18-годишен талант - Симоне Джанели, който още тогава се беше наложил като титулярния разпределител на Италия. Избрах да бъда втори на поста в Перуджа при Де Чеко", казва Добромир, който играе редовно за България в Световната лига по времето на треньора Камило Плачи през 2014 г. Влиза в националния отбор преди олимпиадата в Лондон през 2012 г., където българският отбор печели историческото четвърто място. В компанията на Жеков и Братоев обаче няма много място за изява за Димитров.

Момчето от Пазарджик започва кариерата си при местните юноши. След това отива в отбора на "Балканстрой"-Разлог, където започва при мъжете. След сребърни медали се мести в Габрово, където също печели второто място в българското първенство. Сега е втори в Италия с Перуджа. "Вероятно ми върви да съм винаги втори", смее се Добромир.

Първи и единствен е само в сърцето на Мис България 2013 Нанси Карабойчева. И вероятно по-голям дар от това няма. Нанси е с него навсякъде от 5 години и е като компютърна машина с "брутална памет", която помни победи, загуби и превратности в кариерата на любимия си и ги цитира като петте пръста на дланта си. Ако в главата на Добромир се въртят моменти накъде ще подаде следващата топка, в какво темпо и в коя зона, докато следи позицията на противниковия блок, то Нанси изглежда невероятно подредена. Завършва гимназията за чужди езици "Бертолд Брехт", ходи по олимпиади по математика и, аха, да тръгне към Австрия, за да учи архитектура и дизайн, когато среща Добромир. Примирява се да учи статистика в УНСС, а 2 години по-късно се прехвърля в класа по мениджмънт.

"Всичко в живота постигам с много труд, нищо няма дадено наготово. Вероятно най-големият късмет, който ме е сполетял, е титлата "Мис България" - там дори пропуснах първите кастинги. Обадиха ми се после и ме извикаха да участвам", казва Нанси. Седмица по-рано участвала в конкурса "Мис Пловдив". "Там спечели моя приятелка Джулия Стоянова", казва чистосърдечно Нанси. - "След това Джулия ми звънна за "Мис България" - ела, ще бъде като риалити, не искам да съм сама", разкрива красавицата.

"Не знам защо се навих, като насън станах първа, и то защото това беше единственият конкурс "Мис България", в който титлата бе определена единствено от вота на публиката. Нямаше и дефиле по бански костюми - иначе не ме пускаха заради татуировките на гърба", разказва Нанси Карабойчева. Джулия станала втора на конкурса, но славата спохожда Нанси. Тя отива на "Мис Свят" в Индонезия и води до последно в гласовете на публиката, преди организаторите да променят правилата. Така българката не попада дори на полуфинала сред първите 10.

Нанси въобще не се трогва от липсата на справедливост - дори не споменава за това 3 години по-късно. Започва работа в телевизионно предаване със собствена рубрика "Мис България на село". "Разказвахме истински български съдби. Никога няма да забравя един мой репортаж от селото на Владимир Димитров-Майстора - Шишковци. За една 83-годишна жена, с 2 висши образования, цял живот е била шеф на монтажни бригади в Кюстендилско. Гледа единствената крава в селото, ходи до магазина с колело, получава пенсия от 230 лв. и се грижи за болния си син, който взима пенсия от 100 лв. Искала да се самоубие, но сърце не й давало, че нямало кой да гледа кравата", разказва развълнувана Нанси. "Аз също съм обикновено момиче от село, родителите ми нямат висше, дядо ми е дърводелец и си е загубил четирите пръста. Не му достигна една година за нормална пенсия", казва тя. Очите й се пълнят с влага, почти по същия начин на умиление, както и в залата на мача срещу Модена, където гледа как Добромир губи мача за титлата.

Когато се чувства слаба, се сеща за татуировките си. Едната е под глезена - там на китайски пише "Ангел". Другата е на гърба й - около стъблото на лилиум е изписано на глаголица "Сбъдвай мечтите си". Третата татуировка е зад ухото й - "Бъди себе си".

Двамата с Добромир знаят, че съдбата им е единствено в собствените им ръце. И са по-силни, когато ръцете им са сплетени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай