Плажен волейбол събира туристи в Балкана

Плажен волейбол събира туристи в Балкана | StandartNews.com

Велико Търново. Осем отбора мерят сили на турнира по плажен волейбол насред Балкана в град Елена.

Надпреварата се провежда далеч от морето, на игрището по плажен волейбол на плувния комплекс до стадион „Чумерна". В организирания от общината турнир по плажен волейбол участват по трима мъже и жени в отбор. Срещите са с начален час 18,00 ч.

В първите двубои отборът на „Гладиатори" победи „Йовчевата къща" с 2:0, а "Аверите" надвиха трудно "B&B" с 2:1.

Планинското градче посреща гости през лятото предимно от Варна, София и Русе, но с отварянето на новия проход Твърдица - Елена все повече туристи пристигат и от Южна България, предимно от Стара Загора. През Туристическия център в града минават средно по 30-40 човека на ден, като през почивките дни потокът се увеличава. Най-посещавани са архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница" и къщата музей „Иларион Макариополски", които са част от 100-те национални туристически обекта.

През този сезон много активно се ползва от туристите и услугата безплатен гид за град Елена, който може да бъде нает през Туристическия информационен център в града. Младите гидове ежедневно разхождат групи или индивидуални туристи, като показват малките улички на китния град и разказват малките истории на големите еленчани.

В помощ на туристите са и две нови информационни табели с отбелязани туристически заблежителности в централната част на град Елена, пешеходни и вело маршрути в Еленския Балкан. Те са изработени по проект „Биоразнообразие и туризъм", където Община Елена е партньор.

В лятната жега туристите търсят най-често прохлада край реките. Най-посещавани са Христовският водопад или кътовете за отдих край село Мийковци. Любителите - пешеходци се възползват най-често от кръговия обновен маршрут – село Усои – Марков камък – Раюв камък – село Усои. Голям интерес има и към дегустационните турове в бутикова винарска изба в село Марян, където качествените вина и българската история са преплетени в едно. През прохладните вечери задължително се пие Еленска сливова ракия и се замезва с Еленски бут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай