Ремонтираме плочките, а  трябва да мислим за душите

10 милиона за психиатриите без ясна оценка може да отидат на вятъра, казва проф. Дроздстой Стоянов

Ремонтираме плочките, а  трябва да мислим за душите | StandartNews.com

10 милиона за психиатриите без ясна оценка може да отидат на вятъра, казва проф. Дроздстой Стоянов


Държавата отпусна 10 милиона лева за ремонт на психиатриите у нас, след като в социалните мрежи бяха публикувани снимки от окаяни клиники, където пребивават психично болни. Какви проблеми ще решат тези средства и какво ще замаскират, "Стандарт" попита проф. Дроздстой Стоянов, национален консултант по психиатрия и академик от Българската академия на науките и изкуствата. 
---------------------


- Проф. Стоянов, при отпускането на средства за ремонт на психиатричните клиники Ваш коментар бе, че това могат да се окажат пари, хвърлени на вятъра. Бихте ли пояснили какво имате предвид?

- Думите донякъде са извадени от контекста. Парите ще се окажат "хвърлени на вятъра", както стана дума в коментара ми след изказването на здравния министър Ананиев, при положение, че не бъдат вложени на базата на прецизна, обстоятелствена, експертна оценка на потребностите, ресурсите и възможностите на системата, както и на изграждане на национална стратегия. Но втората да не е декларативна, а да има програмен характер.

Когато имаме ясна пътна карта за развитието на сектора и в нея са визирани посоките и ресурсите, десетте милиона ще послужат добре при преобразуването на онези психиатрични служби, което не просто са в най-тежко състояние, които са най-зле от кадрова гледна точка, най-отдалечени са от населените места, както и по други критерии, които могат да бъдат използвани. Но това упражнение по влагането на 10 милиона, извадено от общия контекст, няма да бъде полезно.

Заместник-министър Начева бе поискала да й бъде подадена информация за състоянието на психиатриите в страната, след като бяха публикувани снимки за окаяното състояние на някои отделения.

Но ако ти ориентираш инвестицията си само към тази, бих казал, технократична оценка, това е свързано само с промяната на влошената материална база. И по никакъв начин няма да промени качеството на живот на болните, нито тяхната социална интеграция или ефективността на здравните грижи в този сектор.

- Парите обаче със сигурност няма да стигнат за интеграция..

- Безусловно. И второ, ако използвате тази сума за реновиране на вече съществуващите болници, тези пари ще стигнат за три до пет болници. Ако обаче средствата се използват за нови болници, те ще стигнат максимум за две, които реално могат да поемат нуждите на пациентите от две големи общини като София. Ако управляващите решат да постъпят по този начин, е необходимо ясно да дефинират защо го правят. 

- На практика останалите остават дискриминирани...

- И в момента е така. С изключение на болницата в Русе, Пазарджик и три-четири университетски клиники, които са привилегировани на практика, останалите не са в добро състояние. Но те не са тежко болни. Хората, за които е предназначена тази услуга и които са около 3600 души, се нуждаят от по-продължителен престой, който част от болниците не могат да си позволят.

Най-малко могат да си го позволят университетските клиники, които са под тоталитарния контрол на безчинстващи и тиранични директори.

Защото тези директори управляват многопрофилните болници и икономическата им политика е подчинена на друга логика.

- Всъщност изолираните и зле оборудвани болници на практика се превръщат в приюти за хора, които няма от кого да бъдат приети у дома и да се реинтегрират...

- Това е друг централен проблем. Решението бе взето набързо, защото след публикуването на снимките от психиатричните отделения справката бе поискана спешно от заместник-министър Начева, писана е набързо и на финала е хвърлена на някой чиновник. Ясно е, че е така, защото в този момент госпожа Начева бе в парламента във връзка със Закона за лечебните заведения. Така че някой е обобщил данните и ги е бутнал на министъра. 
Това е един хаотичен анализ, който е изготвен буквално от вчера за днес. Всъщност има няколко типа пациенти, затова е нужен и един надведомствен орган, в който да участват не само министерството на здравеопазването, а и социалното, както и правосъдното. Защото има пациенти, които остават в психиатрията като в приют, тъй като навън не биха могли да се реинтегрират, но има и такива, които са постъпили с влязло в сила решение на съда. Трябва да бъде направена адекватна оценка, така че хората да бъдат третирани в адекватни условия в градовете. Без да е направена тя, какво ще постигнете - ще смените фаянса ли? И после? Това ще подобри ли качеството на услугата? 
Част от тези сгради са амортизирани. 

Болниците в Карлуково и Курило са бивши манастири. Неслучайно използвахте думата приют, защото това са били приюти. Какъв е смисълът да налееш там пари, вместо да построиш нова сграда на прилично място. Когато започна говорене за реформата, преди време то завърши само с редуциране на леглата, което не е реформа.

Защо закриваш леглата - за да излязат пациентите на улицата ли? Човекът, който осъществи тази реформа, въведе така наречената "ограничена дееспособност". Няма да споменавам името му, колегите го знаят. 

- А Вие като национален консултант по психиатрия какво бихте препоръчали да се направи оттук-нататък, за да имат проблемите по-ефективно решение?

- Сумата, която се отпуска, е сама по себе си достатъчна, но тя трябва да бъде много прецизно и доказателствено обосновано локализирана. А не просто хвърлена, както при реформата, която завърши само с промяна броя на леглата. Трябва да има един орган, който да е надведомствен и чрез него да се решават всякакви проблеми - организационни, мениджърски, да се разпределят средствата там, където има най-голяма нужда от тях. И този орган да се отчита публично. Според препоръки, които имаме и от чужбина, в него трябва да има представители на здравното министерство и на това на труда и социалната политика. Но и на МВР, доколкото има пациенти, извършили или можещи да извършат криминални престъпления. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай