Григор: Присъствието на Никол е без значение за играта ми

Григор: Присъствието на Никол е без значение за играта ми | StandartNews.com

Григор Димитров даде пресконференция преди жребия на турнира "София оупън" в "Арена Армеец". Българският тенисист беше искрен и стопи ледовете, които се бяха натрупали около отсъствието му в последните мачове за Купа "Дейвис" и на турнира в София миналата година.

- Какво се промени, че си по-уверен?
- Не съм спрял да работя през последните месеци и особено като започнахме да работим с Дани (Валверду, сегашният му треньор, б.р.), гледахме просто да се фокусираме върху важните неща. Другото е, че виждаме играта по един и същ начин. Искам да построя игра, която е печеливша без значение срещуу кого играя, да имам не само една опция. Той изигра много важна роля. Не спряхме тренировките дори в дните за почивка. Всичко това ми идва в плюс, чувствам с по-уверен. Знаеш че си свършил работата и се чувстваш по-щастлив.

- Ще успея с тениса, си казал на баща си като малък. Полуфиналът в Австралия успех ли е?
- По средата на кариерата съм и имам още толкова цели пред мен. За момента полуфиналът на Аустрелиън оупън е просто един добър резултат.

- Най-смелата ти мечта?
- Да спечеля първо турнир от Големия шлем – това ми мечта от малък. А защо не да стигна и до номер едно. Просто трябва да бъда позитивен на корта. И работа...

- Как е настилката тук в зала „Армеец", как ти се вижда обстановката в България?
- Обстановката е адски различна – в Австралия си навън, тук си в зала. Разчитам много на публиката. Вълнувам се да изляза да играя пред родна публика. Имам още няколко дни за адаптация, ще тренирам максимално.

- Защо се съгласи да играеш в София тази година, след като миналата не дойде?
- Всичко в момента съвпада с работата ми с отбора, миналата година имах други ангажименти, които бях поел.

- Допълнително напрежение ли е за теб родната публика, тук иам големи очаквания към теб?
- О, разбира се. Вълнувам се, няма смисъл да го крия. Но това е нещо хубаво. Винаги съм се гордял, че съм българин. Разбирам, че има много очаквания към мен. Но цялата дисциплина ми е в главата и трябва да се представя на ниво.

- Доста деца вече тренират тенис, имат успехи, тук ще участват двама таланти с уайлд кард. Следиш ли ги? Склонен ли си да им помагаш със съвети и тренировки?
- Радвам се, че тенисът се разраства. Вчера тренирах с Лазаров и ако някой от тях има въпроси към мен и мога да помогна – защо не. Винаги са добре дошли.

- Бекер призна след мача ти с Надал, че вече е „фен номер едно на Григор". Възможно ли е Бекер да стане част от Вашия екип?
- Не съм мислил върху този въпрос, честно. След мача се видяхме и си поговорихме малко, но в момента има много силно равити връзки помежду ни в отбора. Всеки един от нас си знае работата и няма време да мислим за други неща. Сега няма смисъл да слагаме друг вътре. Но в бъдеще ще видим.

- Играхте 5 часа с Надал, чувства ли се вече Григор да играе с успех в 3 от 5 сета формат и да даде сърцето си във всеки мач?
- Неведнъж съм го показвал това, мачът с Надал беше още по-добър пример. След мача мислех, че мога да продължа да играя още 5 часа. Ако искаш да спечелиш такъв турнир, трябва да минеш прези 3-4 такива мача. После още няколко пъти „изиграх" мача в главата си и се чудех къде съм взел лошо решение. Впоследствие разбрах, че съм направил всичко възможно, за да спечеля. След мача той ми каза да продължавам в същия дух и един ден ще спечеля турнир от Големия шлем.

- Перфектен си технически, физически, а сега и тактически. Но в сравнение с миналата година къде виждаш най-големия проблем - кой елемент си подобрил най-добре?
- Постоянството по време на мач. При 30 равни и при 15 равни къде ще сервирам, коя е слабата точка на противника. Имах самочувствие отпреди, но вече предугаждам играта на другите, независимо кой е срещу мен, и просто взимам правилните решения. Физически също се движех добре – в Бризбейн ми беше първият турнир и бях нервен, но след всеки мач се чувствах все по-добре и надраствах самата игра. Бях спокоен на важни точки. Много компоненти съм подобрил и това дава влияние в момента.

- Значи ментално си по-добре?
- Не мога да го обясня с една дума.

- С богатия технически арсенал по-трудно ли ти е да отсееш конкретния стил на игра в даден мач?
- Може би преди ми беше по-трудно да намеря някое от оръжията, които ми трябват в даден момент.

- Присъствието на Никол Шерцингер някакъв знак ли е?
- Няма никакъв знак, тук съм да играя. Другото е второстепенно за мен.

- Много силен турнир се очертава, какво очакваш от конкуренцията?
- Във всеки турнир гледам мач за мач. Във всеки мач може да имам голямо съпротивление, не мога просто да разчитам на това, че в момента играя добре и другия ще ми даде мача.

- Гледа ли финала на Аустрелиън оупън?
- Гледах мача, това ми беше мечтата - да играя срещу Роджър. Трудно ми беше да го гледам, ама... Получих добро съобщение от Роджър след мача, бях поласкан, беше специален момент за мен.

- Какво пишеше в съобщението?
- Извинявай, не мога да ти кажа.

- Лесно ли се забравят неща, като турнира в Истанбул миналата година, трудно ли се преодоляват?
- Нямам избор, имам турнири всяка седмица и тези неща се забравят. Сега вече въобще ни мисля за мача си в Австралия, за Истанбул също.

- Предстои Купа Дейвис – ще участваш ли?
- Когато мога да помогна на момчетата – винаги съм бил там. Обещания няма смисъл да давам, програмата ми е различна, за момента не съм планирал да играя на Купа Дейвис. Целта ми е различна в момента.

- Има ли разлика когато Никол е на трибуните, и когато не е?
- Мотивацията трябва да идва от мен, не мога да разчитам на друг, за да съм мотовиран, там съм сам.

- Може ли да се каже: Преди беше ефектен, сега си ефективен?
- Може, да, може (смее се). Играта ми е подобрена, сега е важно постоянството – във всеки турнир да давам всичко от себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай