ГЕРБ предлага 4 общи теми за кампанията

Очаквам удари и от водача на листата на БСП, и от т.нар. десни, казва депутатът от ГЕРБ Валентин Николов

ГЕРБ предлага 4 общи теми за кампанията | StandartNews.com

Очаквам удари и от водача на листата на БСП, и от т.нар. десни, казва депутатът от ГЕРБ Валентин Николов

Водачът на листата на ГЕРБ Мария Неделчева предложи всички кандидати за евродепутати да се обединят в предстоящата кампания около няколко български приоритети, които общо да  отстояват в новия парламент. Кои са те, попита "Стандарт" депутата от ГЕРБ Валентин Николов

- Г-н Николов, кои ще бъдат основните теми, коите ГЕРБ залага в презизборната си програма?
- Кампанията ни ще е позитивна, обърната към Европа. Но,от другата страна, ще е агресивна, когато става дума за вътрешни и злободневни проблеми. Очакваме доста неприятни и подмолни удари. В евролистата сме заложили на личности, които имат достатъчно експертност и визия за това каква България искаме да видим в Европа. Неслучайно вече предложихме да се оформят няколко приоритета като обща проблематика за всички депутати, които ще влязат в Европейския Парламент. Единият е мобилност. Независимо от гласуването на първо четене в европарламента, този проблем вероятно ще намери окончателното си решение  при следващия състав на ЕП. Друг приоритет е кохезионната политика, която е много важна за бъдещето на България. Трети -проблемът за Западните Балкани, които трябва да започнат да отварят своите преговорни глави.
Както и двойният стандарт за храните.

- Мигрантската криза продължава ли да е потенциална опасност?
- Да, разбира се. Около нас има множесто потенциални кризи, които могат да ескалират. Става дума и за Украйна, и за Сирия. Има и неизвестности заради решението на САЩ да признаят Голанските възвишения.

- Коалицията със СДС ще бъде ли успешна?
- Ние изповядваме с тях едни ценности - на Европейската Народна партия. Това не е коалиция, а обща листа под егидата на ЕНП.

- Имате ли, както каза премиерът Борисов, голяма обица на ухото, заради скандала с евтините апартаменти на властта?
- За жалост, това е недоглеждане, неосмисляне на това какво може да се случи. Това беше голям удар срещу партията. Тежък удар, който беше отбелязан и в експресните проучвания на социологическите агенции.

- Очаквате ли още удари под кръста?
- Очаквам, разбира се. И от водача на листата на БСП, и от т.нар. десни. Там не всички са десни. Например, "Да, България" не се знае каква е. Очакваме оттам доста неприятни удари, защото не им харесва съюз под егидата на ЕНП.

- Социолозите констатират че липсата на реални дебати по европейски въпроси ще намалят изборната активност. Какво е мнението ви?
- Ние поставяме като акцент европейските теми, но нашите опоненти бягат, защото нямат нашия опит и експертиза. Затова и предпочитат да се съсредоточат върху злободневни теми и компромат, които не са тема на тези избори.

- Очаквате ли социалистите да се върнат в парламента?
- Очаквам да са втора политическа сила на изборите. Но след вота, като влязат в парламента, ще трябва да се обясняват защо пак не са първи, както навсякъде тръбят сега. Доколкото знам от колеги, има доста голяма съпротива заради излизането от парламента. Причините са и финансови, и всякакви други.

- Дори се заговори, че депутат от БСП е продал апартамента си, за да се издържа...

- И аз така чух. Но това си е техен проблем. Ние вярваме в мъдростта на българите и затова сме уверени, че ще изберат отново нас. Както казва премиерът Борисов - не сме безгрешни, но по-добри от нас няма.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай