Вторник,

Борсовите цени на тока в региона постепенно ще се изравнят

От: Иван Иванов -
220
Борсовите цени на тока в региона постепенно ще се изравнят
A
A
A

- Проф. Тасев, как ще коментирате високата цена на електрическата енергия на борсата? В рамките на няколко дни тя се вдигна 4 пъти?

- Първо, важно е да се знае, че Вие правите сравнение между последните дни от месец юни и първите дни от месец юли. Чувствителни изменения в ценовите нива се наблюдават в първите 3 дни от юли, от когато започва новият регулаторен период и е напълно нормално да са на лице драстични разлики.

- Ще обясните ли от какво са предизвикани тези разлики?

- Много от сключените договори за доставка на електрическа енергия са били със срок до края на регулаторния период, т.е. до 30 юни 2019 г. и продажни цени около 80 лева. Условията по сключените нови договори с начална дата 1 юли 2019 г. са чувствително променени.
В допълнение, за новия регулаторен период, доколкото съм запознат, ЕРП-тата са изменили своята стратегия за поведението си на пазара. Поради промените в конюнктурата, договорите с фиксирана цена са заменени частично с договори за доставка на електрическа енергия на своите крайни клиенти, съгласно които цените се калкулират на дневна база - като сбор от борсовата цена за съответния ден плюс добавка, която е конкретно договорена при всяка отделна сделка. Тези договори са породени най-вече от сериозната волатилност в ценовите нива в региона, на които електрическата енергия се търгува. Тази практика вече е масова и с влизането в сила на новите договори, зависимостта от цените на БНЕБ на всички енергийни дружества по веригата става изключително голяма.
Енергоразпределителните дружества избират да сключват дългосрочни договори с крайните си клиенти, за да могат да си гарантират сигурна печалба и да намалят, доколкото е възможно риска, който поемат.

- Това ли е единствената причина за високите ценови нива през последните дни?

- През последните дни температурите в цяла Европа са изключително високи. Това също е допълнителен фактор, който предизвиква повишаване на търсенето на електрическа енергия поради повишеното потребление, най-вече за охлаждане. Освен това поради рекордните жеги, ЕРП-тата имат завишени загуби по електропреносната мрежа, което също води до оскъпяване на цената на енергията.
В заключение мога да обобщя, че именно промяната на регулативната рамка и влизането в сила на новите договори с фиксирана цена към борсата плюс надбавка в комбинация с рекордните температури през последните дни се оказаха достатъчни, за да доведат до тези нива на цените на енергийната борса.

- Каква е причината през последните 2 седмици толкова много компании да обявяват търгове за покупка и продажба на електрическа енергия на платформата на БНЕБ?

- Един от основните фактори е фактът, че в началото на миналия регулаторен период АЕЦ "Козлодуй" и НЕК пуснаха множество търгове за продажба на електрическа енергия на изключително изгодни цени и по този начин множество търговци успяха да си осигурят енергия за дълъг период от време на по-ниски стойности, която да търгуват впоследствие с по-голяма печалба.
Голяма част от тези договори изтекоха на 30 юни с изтичането на предходния регулаторния период, което е основната причина през последните седмици много компании да продължават да обявяват търгове за покупка или продажба на значителни количества електрическа енергия посредством платформата на Българската независима енергийна борса.

- Каква е причината през предходния регулаторен период цените на енергийната борса в България чувствително да се различават от ценовите равнища на борсите в съседните държави?

- Тази тенденция е на път да се прекрати, но ще Ви обясня накратко.
До 30 юни 2019 година в България търговците на електрическа енергия заплащаха при износ т.нар. експортна такса или „Пренос и достъп“ в размер на 9,84 лева/МВч за всеки изнесен МВч. Чрез нея цената на БНЕБ се поддържаше изкуствено по-ниска. От 1 юли 2019 г. търговците са освободени от заплащането на тази такса, което ще помогне за постигане на равновесие на цените между България и региона и постигане на целта на Европейския съюз за формиране на обединен енергиен пазар.
Друга причина се корени в това, че към момента регионалният пазар на електрическа енергия в страните на Балканския полуостров се формира главно от производители като ТЕЦ, топлофикации и АЕЦ.
Усилията на Европейския съюз са насочени към повишаване на дела на ВЕИ в енергийния микс. Поради тази причина е необходимо всички страни да се фокусират в създаването на повече източници на „зелена“ енергия. В България все още не се усеща ефекта на подобни ВЕИ, тъй като до сега по-голяма част от тях са били на регулиран пазар с фиксирани цени за изкупуване. След новите регулаторни промени голяма част от това производство ще се продава на свободният пазар и ще влияе на цените в страната както нагоре, така и надолу. Този ефект все още не е усетен от пазара. В държавните на Балканския полуостров към момента най-много ВЕИ са изградени в Румъния, където се забелязва и голяма волатилност на пазара при липса или свръхпредлагане от ВЕИ.
Тенденцията към настоящия момент е цените на регионалните пазари постепенно да се изравняват и да се движат на по-близки равнища един спрямо друг, но и да се движат в по-големи граници заради нестабилността на произведените количества от ВЕИ.

 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички