Аршинкова и Ванева бият на "Santa Marina Open"

Аршинкова и Ванева бият на "Santa Marina Open" | StandartNews.com

Петя Аршинкова и Зиновия Ванева се класираха за втория кръг на международния турнир по тенис за жени "Santa Marina Open" с награден фонд 10 000 долара, провеждащ се на тенис комплекса на ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол. Поставената под №5 в основната схема Аршинкова и участващата с "уайлд кард" Ванева победиха днешните си съпернички с по 2:0 сета и се присъединиха към Джулия Терзийска, Виктория Томова и Вивиан Златанова, спечелили мачовете си от първия кръг вчера.

17-годишната Аршинкова отстрани по-младата с три години Симона Борисова с категоричното 6:1 6:1 за 61 минути. За Борисова това бе дебют в турнир за жени от календара на международната федерация по тенис ITF. Във втория кръг Петя Аршинкова ще срещне друга българка - Вивиан Златанова.

Зиновия Ванева спечели срещу германката Франциска Комер със 7:5 6:0, след като изоставаше с 2:5 в първия сет и при този резултат спаси два сетбола. От този момент до края на мача 15-годишната пловдивчанка загуби само още 7 точки и записа първата си победа в основна схема на международен женски турнир, валиден за световната ранглиста. Съперничка на Ванева във втория кръг утре ще бъде украинката Надя Колб.

Другите две български представителки, които излязоха днес на корта, загубиха срещите си и отпаднаха. Ани Вангелова взе само един гейм срещу румънската квалификантка Габриела Дука за 1:6 0:6, а Мелъди Тодорова се отказа при 0:4 в първия сет срещу румънката Андрея Амалия Роска поради заболяване.

В най-оспорвания мач днес поставената под №6 Каролина Стухла (Чехия) обърна с големи затруднения Стефи Карътърс (Самоа) с 4:6 7:6(5) 6:0. Втората поставена Ана Клазен (Германия) пък отпадна след 3:6 6:7(4) срещу състезаващата се за Турция Хюлия Есен.

В турнира на двойки Джулия Терзийска и германската й партньорка Вивиан Хайзен победиха на четвъртфинал Юлия Хелбет (Молдова) и Камелия Елена Христя (Румъния) с 6:0 6:3 за по-малко от час и ще срещнат утре на полуфинал състезаващата се за Белгия Михаела Боев и румънката Габриела Дука. Изцяло българската двойка Габриела Михайлова и Гергана Топалова загубиха от германките Амели Интерт и Шарлоте Клазен с 5:7 3:6.

Програмата за утрешния състезателен ден на "Santa Marina Open" включва осемте срещи от втория кръг на сингъл и полуфиналите на двойки.

Това е вторият пореден международен турнир за жени, валиден за световната ранглиста, който се провежда в Созопол, след завършилия в неделя "Sozopol Santa Marina Cup". Двата турнира се организират от домакините от ваканционно селище "Санта Марина" и "FPI Hotels& Resorts" със съдействието на Община Созопол и Българска федерация по тенис и с подкрепата на "Булстрад", "Теленор", Mall Galleria Бургас, "ЧЕЗ Трейд България" и "УниКредит Булбанк".

Ваканционно селище "Санта Марина" е част от хотелската верига "FPI Hotels & Resorts", убедително наложила се като престижна хотелска марка, символ на професионализъм и индивидуален подход към всеки гост.

Комплексът е удостоен с наградата на FIABCI (Световната федерация на професионалистите в областта на недвижимите имоти) - FIABCI World Prix d'Excellence, популярна и като "Оскар за недвижими имоти", в категория "Курорти" за 2014 г.

"Санта Марина" е също носител на отличията "Ваканционно селище на годината" за 2006 г. в Националния конкурс "Сграда на годината", международна награда "Най-добър морски проект" за 2009 г. и "Най-добър проект в България" - златен медал от международния конкурс на авторитетното издание "Homes Overseas" през 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай