Доларът пада, йената расте

Доларът пада, йената расте | StandartNews.com

ФЕД запази лихвите непроменени, обяви две повишения до края на годината

Борсата в Шанхай с 5% ръст, леко повишение и на щатските индекси

Изминалата седмица на световните финансови пазари бе наситена със заседания на някои от най-важните централни банки - на Япония, Великобритания, Швейцария и САЩ. За разлика от Европейската централна банка, която през предходната седмица предприе доста агресивен ход за стимулиране на икономическия растеж и инфлацията в Еврозоната, като намали лихвения си процент до -0.4% и увеличи програмата си за количествени улеснения до 80 млрд. евро на месец, и четирите банки запазиха настоящата си политика непроменена.

Най-значима за пазарите бе срещата по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, която завърши в сряда. Без изненада лихвените проценти на банката останаха без промяна, но очакванията за икономическия растеж и инфлацията бяха занижени, а също така от банката обявиха, че до края на годината предвиждат две повишения на лихвените нива. Това е наполовина на предвидените четири повишения през 2016 г. на заседанието през декември и сигнализира, че ФЕД взема под внимание рисковете за световния икономически растеж. Този ход бе разчетен положително от инвеститорите и щатските акции записаха пета поредна седмица на повишения. Двата основни измерителя - S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, нараснаха съответно с 1.4% и 2.3% и излязоха на положителна територия за годината въпреки ужасното начало на 2016 г.

Седмицата завърши с повишения и за повечето азиатски пазари, като борсата в Шанхай отбеляза ръст от 5%. Резултатите на европейските капиталови пазари не бяха толкова впечатляващи, а на търговията липсваше ясна посока и също както и през предходната седмица, по-значимите регионални измерители не записаха големи движения, на каквито ставахме свидетели през първите два месеца от годината.

На валутните пазари тази седмица най-силно впечатление направиха поскъпването на йената и поевтиняването на долара. Японската валута поскъпна спрямо почти всички основни валути, въпреки че банката на Япония задържа отрицателния лихвен процент, приет на срещата през януари. Силната йена е лоша новина за експортно ориентираните компании в Страната на изгряващото слънце, което доведе и до спад за водещия борсов индекс Nikkei 225. Срещата на ФЕД предизвика ново понижение за долара, който записва трета поредна седмица на червено, след като доларовият индекс, измерващ стойността на щатския долар спрямо кошница от валути, изтри 1% от стойността си.

Петролът продължи възстановяването си от 12-годишното дъно, достигнато през първите месеци от годината, като се изкачи до най-високите си стойности за 2016 г. Инвеститорите възлагат надежди на предстоящата среща на 17 април в Доха между производителите на петрол от и извън ОПЕК за постигане на споразумение за замразяване на добивите, а в същото време поевтиняването на долара направи черното злато и другите суровини относително по-евтини (и съответно по-търсени) за останалите валути. Фючърсите и двата най-активно търгувани вида петрол нараснаха с по 2%, като сортът Брент затвори в петък на ниво от 41 долара за барел, а американският лек суров петрол завърши над 39 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай