Йотова: Трябва да се защитава българското производство

Йотова: Трябва да се защитава българското производство | StandartNews.com

Враца. „Промените в Закона за обществените поръчки трябва да защитават българското производство. Не можем да наложим забрани за внос на материали от Китай и Индия, защото живеем в отворен свят и ще нарушим принципа на конкуренцията. Напълно задължително обаче е да заложим критерии за качество в националното ни законодателство. Трябва обаче да отчитаме, че голяма част от пречките си създаваме ние сами в България и причината не е в изискванията на европейското законодателство". Това заяви депутатът в Европейския парламент и кандидат на Коалиция за България на предстоящите избори Илияна Йотова на срещата си с представители в Търговско-промишлената палата в Враца.

Според бизнеса въвеждането на единна данъчна сметка е една от най-големите пречки пред българския бизнес и създава реални опасности за съществуването, особено на по-малките фирми.

Българският евродепутатсмята че, фирмите в България не знаят почти нищо за възможностите извън оперативните програми – така наречените директни финансирания като програма "Прогрес", които са създадени тъкмо за подкрепа създаването на малък и среден бизнес.

"Банките по принцип държат много високи лихвени проценти по кредитите за създаване и развитие на фирми, а с настъпването на кризата правилата се ожесточиха още повече. В такава тежка ситуация социалистите дадохме цялата си подкрепа за програми като "Прогрес", чрез която българските предприемачи могат да получат финансиране до 25 000 евро за създаване и развитие на бизнеса си при много ниски лихви и дълъг период на изплащане", каза г-жа Йотова. Тя напомни, че работата на Българската банка за развитие бе умишлено замразена от Бойко Борисов, за да може да се спира достъпът към нисколихвени кредити и да се обслужват интересите на едрите банки.

Йотова повтори позицията си, че е време не просто да отчитаме каква е усвояемостта на европейските средства, но и за какво точно се усвояват и какви цели ще преследваме при тяхната реализация в България. «Трябва да сме наясно, че европейските пари могат да ни служат само като помощни колела на икономиката, но тя няма да върви, докато не определим какво и как ще развиваме, на какво ще заложим и докато не изчистим проблемите в собственото ни законодателство, които спират развитието на българския бизнес.», заяви Илияна Йотова. «Настоящото правителство трябва да компенсира липсата на специално финансиране на най-бедния район в ЕС – Северозападна България – възможност, пропиляна от правителството на ГЕРБ.

Териториално интегриран район – Северозападна България, е една възможност, която изисква добро планиране и добра стратегия. Според г-жа Йотова те трябва да включват интегрирани дейности от средното образование до икономическото и индустриално изграждане. Правителството на Орешарски извежда като специален приоритет развитието на тази част от нашата страна", подчерта българският евродепутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай