Сряда,

Йотова: Трябва да се защитава българското производство

От: Администратор -
583
Йотова: Трябва да се защитава българското производство
A
A
A

Враца. „Промените в Закона за обществените поръчки трябва да защитават българското производство. Не можем да наложим забрани за внос на материали от Китай и Индия, защото живеем в отворен свят и ще нарушим принципа на конкуренцията. Напълно задължително обаче е да заложим критерии за качество в националното ни законодателство. Трябва обаче да отчитаме, че голяма част от пречките си създаваме ние сами в България и причината не е в изискванията на европейското законодателство". Това заяви депутатът в Европейския парламент и кандидат на Коалиция за България на предстоящите избори Илияна Йотова на срещата си с представители в Търговско-промишлената палата в Враца.

Според бизнеса въвеждането на единна данъчна сметка е една от най-големите пречки пред българския бизнес и създава реални опасности за съществуването, особено на по-малките фирми.

Българският евродепутатсмята че, фирмите в България не знаят почти нищо за възможностите извън оперативните програми – така наречените директни финансирания като програма "Прогрес", които са създадени тъкмо за подкрепа създаването на малък и среден бизнес.

"Банките по принцип държат много високи лихвени проценти по кредитите за създаване и развитие на фирми, а с настъпването на кризата правилата се ожесточиха още повече. В такава тежка ситуация социалистите дадохме цялата си подкрепа за програми като "Прогрес", чрез която българските предприемачи могат да получат финансиране до 25 000 евро за създаване и развитие на бизнеса си при много ниски лихви и дълъг период на изплащане", каза г-жа Йотова. Тя напомни, че работата на Българската банка за развитие бе умишлено замразена от Бойко Борисов, за да може да се спира достъпът към нисколихвени кредити и да се обслужват интересите на едрите банки.

Йотова повтори позицията си, че е време не просто да отчитаме каква е усвояемостта на европейските средства, но и за какво точно се усвояват и какви цели ще преследваме при тяхната реализация в България. «Трябва да сме наясно, че европейските пари могат да ни служат само като помощни колела на икономиката, но тя няма да върви, докато не определим какво и как ще развиваме, на какво ще заложим и докато не изчистим проблемите в собственото ни законодателство, които спират развитието на българския бизнес.», заяви Илияна Йотова. «Настоящото правителство трябва да компенсира липсата на специално финансиране на най-бедния район в ЕС – Северозападна България – възможност, пропиляна от правителството на ГЕРБ.

Териториално интегриран район – Северозападна България, е една възможност, която изисква добро планиране и добра стратегия. Според г-жа Йотова те трябва да включват интегрирани дейности от средното образование до икономическото и индустриално изграждане. Правителството на Орешарски извежда като специален приоритет развитието на тази част от нашата страна", подчерта българският евродепутат.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички