Йотова: Силна съм, защото имам зад себе си БСП

Йотова: Силна съм, защото имам зад себе си БСП | StandartNews.com

Кърджали. "През тези седем години никога не съм изневерила на националния ни интерес и винаги съм го защитавала. Аз съм била и винаги ще бъда силна, защото имам зад себе си БСП – голяма, мощна партия, която знае нуждите и може да отстоява позициите си, а не някоя еднодневка". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Илияна Йотова пред над 150 симпатизанти и жители на село Кирково.

По думите и колкото повече евродепутати влязат от листата на Коалиция за България, толкова по-силен ще бъде българският отбор в Брюксел.

Срещата, която продължи повече от 3 часа, се състоя във ферма, работеща по програмата за развитието на селските региони – "Млад фермер.

Жителите на родопския регион споделиха, че заради спецификата му е много трудно да се възползват от евросредствата, предназначени за развитие на земеделие и животновъдство. Малкото и същевременно разпокъсана земеделска земя, както и малобройните стада не отговарят на текущите изисквания за финансиране с европейски средства. „В България има огромна разлика в развитието между отделните региони и области.

Родопите и Северозападният регион, който е и най-бедният в ЕС, са най-силно засегнати. Поради тази причина, ние, социалистите, искаме преференциално финансиране на тези региони, както и техните проекти да се приемат приоритетно. Предлагаме поне 5% от заделените за България евросредства да бъдат пренасочени към такива региони", заяви Йотова. По думите и ЕС не е общност от държави, а е общност от региони. „Всяка малка община трябва да може да се възползва сама от европейските средства, а не да разчита на средствата, които Областта е отредила за нея", допълни още тя.

Хората изразиха не само надеждата си, че Илияна Йотова ще ги представлява и защитава интересите им в следващия Европейски парламент, но и че съвсем скоро ще открие осмия си информационен център, именно в Кърджали.
По – рано през деня, кандидатът от листата на Коалиция за България проведе няколко срещи в областния център. Една от тях бе с бизнес дами, лекари и учители от региона. Те споделиха, че са неудовлетворени от слабата информираност за работа с европейски средства. " ГЕРБ докара българския бизнес до фалит. Принудиха ни да работим за чужди фирми, защото, ако отворим свои собствени, ще загубим", заявиха представителки от бранша.

Илияна Йотова пое личен ангажимент към директора на ученическо общежитие, което е построено през 1961 година и от тогава не му е правен основен ремонт. Преди години техен проект за ремонт на сградата бива отхвърлен. Българският евродепутат обеща лично да предаде сигнала на МОН и да следи отблизо развитието по случая. "През новия програмен период ще имате по-добър шанс – формулярите са опростени, а и управляващите органи вече ще могат да коригират грешките", допълни Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай