Събота,

Лекарите забраниха електронните цигари с вкус на пуканки и карамел

От: Людмила Милчева -
196
Лекарите забраниха електронните цигари с вкус на пуканки и карамел
A
A
A

Лекарите забраниха електронните цигари с вкус на пуканки и карамел

Два от най-популярните вкусове за електронни цигари са признати за особено опасни за белодробните клетки - те могат да нарушат функционирането на белия дроб, доказват експертите от Харвард. Както отбелязва The Daily Mail, обект на изследването са станали електронните цигари с вкус на пуканки и карамел. Оказва се, че тази "бензиностанция" за този вид цигари съдържа съединения, които въздействат върху първата линия на защита на белите дробове.

Това увеличава риска от развитие на белодробни заболявания като астма и ХОББ ( хронична обструктивна белодробна болест). Учените обвиняват диацетила и 2,3-пентанедиона за нарушаване функцията на ресничките на дихателния епител, които почистват дихателните пътища от слуз и мръсотия. А химическите съединения от електронните цигари увреждат ресничките на епитела, променяйки експресията на гените, свързани с производството и работата на тези белодробни „чистачи“.

В лабораторията бил проведен експеримент: учените подложили епителните клетки от бронхите на въздействието на съединенията в продължение на един ден. Оказало се, че дори малки дози от тях променят работата на гените по негативен начин.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com