ВТУ няма да увеличава таксите

ВТУ няма да увеличава таксите | StandartNews.com

Велико Търново. Великотърновският университет няма да повишава таксите за обучение, ако условията за формирането им останат същите, обяви ректорът проф. д-р Пламен Легкоступ. Проектът за държавна субсидия на висшето училище е в размер на 10 583 100 лева, което е с 27 811 лева повече от миналата година. От нея за издръжка на обучението се предвиждат 8 627 280 лева и те са със 158 136 лева по-малко от предходната година. Увеличение със 193 218 лева има в перото за социално–битови разходи, откъдето се изплащат стипендиите на студентите и парите за докторантите.

Там се заделят 1 630 535 лева. През 2014 година във ВТУ ще се предлагат пет нови специалности - "Приложна лингвистика с първи език китайски", "Начална училищна педагогика с английски език" във Педагогическия факултет в Плевен, след степен бакалавър, "Реставрация и консервация", "Рисуване и интермедия" и "Русистика".

Предлагат се и четири специалности със задочно обучение. Това са "Счетоводство и контрол", "Публична администрация", "Туризъм" и "Предприемачество в социалната сфера".Акатист по случай Деня на Св. Евтимий в университетския храм, носещ неговото име, отслужи днес отец Славчо - протосингел на Великотърновската митрополия. На паметника на Евтимий цветя поднесе университетското ръководство.

Около 500 хиляди лева ще са необходими още за довършване на храма. В момента той е в груб строеж. Първата му копка бе направена на 20 януари 2003 година по случай 610 години от кончината на Св. Евтимий Патриарх Търновски. Църквата в груб строеж е издигната най- вече със спомоществователството на бизнесмена Стефан Шарлопов, възпитаник на университета, и съдействието на Великотърновската митрополия и ВТУ. Тогава са положени трите основни камъка, кръста и летописната записка в присъствието и с благословията на Светия Синод. Продължава набиране на средства за довършването на храма. Намеренията на ръководството са в него да се влезе на патронния празник на ВТУ – 11 май, догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай