Петък,

Воденичаров подхваща учебниците

От: Администратор -
9474
Воденичаров подхваща учебниците
A
A
A

София. Учебниците са едно от нещата, с които ще се захване новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров. "Има много спорни въпроси. Например, практиките в чужбина показват, че в различните страни няма ограничения за броя на учебниците. Тези по математика за 6 клас в Австрия са над 20, в Чехия – 16, при нас са три. Децата се развиват по различен начин и различно темпо", каза той пред БНР.

Според него законът за училищното образование не се придвижва с много добро темпо.

Той увери, че ще има увеличение на учителските заплати. Академик Воденичаров ще се срещне днес, 8 февруари с ректорите на всички университети, с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките. На срещата ще бъде обсъдено състоянието на Фонд „Научни изследвания”.

Ще се обсъжда и бъдещето на Студентски град, който  Воденичаров не отговаря на името си.

Министърът очерта приоритетите си за месеците до края на мандата. Това са реализацията на ОП „Наука и образование", правилните решения за Фонд "Научни изследвания", възстановяване на средното техническо образование, Закон за иновациите и Институт по научни изследвания на педагогиката, който да промени малко методиките за работа с деца.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Нови правила за научния фонд

Хората в Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не могат да бъдат административно отстранени. Трябва да подадат оставки. Проф. Гюров е подал оставка само като председател, останал е член на Изпълнителния съвет. Христо Петров вече не е управител, само юрисконсулт. Той трябва да направи отчет за фонда преди да напусне. Трябва да се изготвят нови правилници в самия фонд, има много неща да се правят по разработване на правилата.

Проблемът не търпи отлагане. Мнението на гилдията е важно. В момента тя трябва да е единна. Финансирането на БАН не бива да се бърка с финансирането на Фонда за научни изследвания. За науката също има надежда, че в скоро време ще има добро решение. Очакванията на хората от фонда бяха много големи. Ще се опитаме да възстановим надеждите.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бан Отчет

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички