Воденичаров подхваща учебниците

Заплатите на учителите ще скочат, обеща той

Воденичаров подхваща учебниците | StandartNews.com

София. Учебниците са едно от нещата, с които ще се захване новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров. "Има много спорни въпроси. Например, практиките в чужбина показват, че в различните страни няма ограничения за броя на учебниците. Тези по математика за 6 клас в Австрия са над 20, в Чехия – 16, при нас са три. Децата се развиват по различен начин и различно темпо", каза той пред БНР.

Според него законът за училищното образование не се придвижва с много добро темпо.

Той увери, че ще има увеличение на учителските заплати. Академик Воденичаров ще се срещне днес, 8 февруари с ректорите на всички университети, с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките. На срещата ще бъде обсъдено състоянието на Фонд „Научни изследвания”.

Ще се обсъжда и бъдещето на Студентски град, който  Воденичаров не отговаря на името си.

Министърът очерта приоритетите си за месеците до края на мандата. Това са реализацията на ОП „Наука и образование", правилните решения за Фонд "Научни изследвания", възстановяване на средното техническо образование, Закон за иновациите и Институт по научни изследвания на педагогиката, който да промени малко методиките за работа с деца.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Нови правила за научния фонд

Хората в Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не могат да бъдат административно отстранени. Трябва да подадат оставки. Проф. Гюров е подал оставка само като председател, останал е член на Изпълнителния съвет. Христо Петров вече не е управител, само юрисконсулт. Той трябва да направи отчет за фонда преди да напусне. Трябва да се изготвят нови правилници в самия фонд, има много неща да се правят по разработване на правилата.

Проблемът не търпи отлагане. Мнението на гилдията е важно. В момента тя трябва да е единна. Финансирането на БАН не бива да се бърка с финансирането на Фонда за научни изследвания. За науката също има надежда, че в скоро време ще има добро решение. Очакванията на хората от фонда бяха много големи. Ще се опитаме да възстановим надеждите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай