Увеличават консумацията на мляко в училищата

Увеличават консумацията на мляко в училищата | StandartNews.com

Консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти в учебните заведения ще се увеличи, като това ще допринесе за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти, реши МС днес.

Правителството прие  днес Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на мляко и млечни продукти в учебните заведения –"Училищно мляко".

В страната ни схемата се прилага от 2009 г. въз основа на законодателството на ЕС. Интересът към схемата обаче до момента е слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Съгласно разпоредбите на европейски регламент, държавите-членки, които участват в схемата за предлагане на мляко в училищата, трябва да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище. Във връзка с успешното прилагане в България на разпоредбите на посочения регламент, междуведомствена работна група изготви национална стратегия, в която е предвидено предоставянето на национално съфинансиране по схемата, както е регламентирано в законодателството на ЕС.

Прилагането на схемата ще увеличи консумацията на мляко и млечни продукти от деца и ще допринесе за формирането на здравословни хранителни навици. Тя ще отговори и на целите на ОСП за подпомагане на доходите на млекопроизводителите, стабилизирането на пазарите и насърчаване на конкурентоспособността на сектор „Мляко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай