Цените в Оксфорд за българи са на половин цена

Таксите варират според дохода, може да паднат под 4000 паунда

Цените в Оксфорд за българи са на половин цена | StandartNews.com

София. Българи могат да учат с намаление в най-елитните университети в Англия. Въпреки обявените високи такси от 9000 лири, колежите на Оксфорд и Кеймбридж редуцират таксите за хора, чиито годишни доходи са под определен праг. Тъй като много от българите попадат в тази графа, талантливите ни студенти там могат да учат на половин цена и дори срещу още по-ниски суми.

Всеки колеж в елитните университети сам определя при какъв доход намалява таксата на студентите си. Някои от колежите в Оксфорд например редуцира цените, ако доходът на семейството е под 40 000 лири. В началото намалението е около 1000 паунда. Ако фамилията обаче получава доход под 16 000 лири годишно, студентът плаща по-малко от 4000 лири учебна такса. Тези пари той може да изтегли и като кредит от британския образователен фонд. Отделно от това колежите отпускат и финансова помощ за младежите през първата година. Тя може да стигне 3300 лири и се дава на равни части всеки триместър. Студентите могат да ползват парите, за да си платят общежитието. В момента в Оксфорд учат 42 нашенци.
Кеймбридж също редуцира цените си при доход под 42 000 лири на година. Най-голямата отстъпка от таксата е 3000 лири, когато семейството има годишен доход 25 000 лири. Същата отстъпка прави и университетът Хъл. Много други британски университети също дават стипендии, които намаляват таксите, но те най-често са около 1000 паунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай