СУ решава утре дали таксите да бъдат увеличени

СУ решава утре дали таксите да бъдат увеличени | StandartNews.com

Половината от факултетите на Софийския университет "Свети Климент Охридски" са поискали увеличение на годишните такси за новите студенти по част от специалностите. Академичният съвет ще решава утре дали таксите да бъдат увеличени.

Най-драстичното поскъпване се иска за обучението по туризъм, задочно обучение, от 150 на 420 лева и за задочните форми "Регионално развитие и политика" и "Публична администрация" от 150 на 300 лева, съобщава БНР. За обучение на чужди студенти на чужд език по фармация се предлага таксата да се увеличи с 2000 евро.

Предложенията ще се обсъдят утре, но ректорът на Алма Матер проф. Атанас Герджиков не се ангажира с прогноза дали ще станат факт. Той посочи обаче, че таксите не са вдигани през последните години:

За бъдещите кандидат-студенти, за тези, които сега започват следването си, да има малко увеличение. В повечето случаи става дума за минимално увеличение, в един-два случая, там, където са най-търсените и скъпи специалности, става дума за по-сериозно увеличение. Дали ще бъда приети тези предложения на деканите или не, зависи от Съвета.

Предвижда се намаляване на таксата за обучение на студенти редовно обучение, приети в специалност математика от 800 на 640 лева.

Първокурсници, приети с максимален бал в специалностите "Математика" и "Статистика", ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай