Режат първолаци заради занимални

Преграждат коридори и слагат цедка, за да поберат желаещите

Режат първолаци заради занимални | StandartNews.com

София. Опитът на държавата да въведе европейската практика малките деца да прекарват по цял ден в училище започна с фалстарт. Школата вече орязват приема на първолаци, за да могат да поберат децата, които искат да посещават занималнята в училище. Причината е липсата на помещения в и без това претъпканите сгради.

Съгласно постановление на Министерския съвет целодневното школо трябва да се увеличава с един клас през всяка нова учебна година. Тази година от него ще се възползват хлапетата от първи до четвърти клас, чиито родители желаят това. Тъй като стаите не достигат обаче, директорите се принуждават да намаляват местата за първолаци. Това се случва предимно в най-желаните училища, където се води битка по 5-6 деца за място. Заради намалените бройки много от тях биват пренасочвани в останалите квартални училища, които не са толкова търсени.

Общо около 20 са школата, които са порязали първолаците заради занималня, казаха от столичния инспекторат. Други пък, в които освен основно училище има и гимназия, са избрали да орежат приема си след седми клас, за да им останат свободни стаи.

"Четвърта паралелка с първокласници губим заради задължителната занималня", разказа директорката на 31 СУЧЕМ Надежда Николчева. Всяка година школото свива класовете с един и вече е загубило около 100 деца. Освен това се налага да прави и селекция на учениците от трети и четвърти клас, които искат да посещават занималня.

"Има деца с по-лесна уморяемост, за които е противопоказно да прекарват цял ден в училище. От друга страна, има и деца, които вкъщи нямат нужната подкрепа, за да подготвят уроците си", разказа Николчева. Вторите се включват в занималните с предимство.

119 СОУ пък се е принудило да прегражда части от коридора, за да изгради допълнителни помещения, в които да побере желаещите да ходят на занималня, разказа директорът Диян Стаматов. "Направихме ги така, че да отговарят на всички санитарни и хигиенни условия. Имаме общо 15 занимални, увеличението на желаещите деца е просто драстично", сподели той. Д

иректорката на 18 СОУ Величка Стойчева пък разказа, че трябвало специално да доказват пред просветния инспекторат, че могат да поемат 16 групи занималня, за да не ги накарат да свият паралелки. "Успяхме, но отсега ми се плаче, като мисля какво ще правим догодина", каза тя. Сега школото обзавежда по спешност пет стаи, които дотогава не са използвани, като учителите обикалят разпродажби, за да купуват чинове по-евтино.

Директори признаха, че има и училища, които извън правилата пускат частни занимални и на родителите се налага да плащат, за да могат децата им да стоят цял ден в училище. В някои от случаите парите събира родителското настоятелство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай