Четвъртък,

Просветното министерство не посягало на цитати

От: Failed to load user -
6009
Просветното министерство не посягало на цитати
A
A
A

София. Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни.

Министерството на образованието, младежта и науката два пъти е  изпраща писма за провеждане на работни срещи по изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), добави тя.

"В рамките на 3 години направихме ревизия на учебниците, готови сме с новите учебни програми. Направихме корекции в учебниците, но не във всички. Това не беше правено години наред. Работим върху това, което сме обещали. Литературата се чете в контекст и в случая с Ботев и Вазов това е исторически контекст. Не можем да променяме никакви цитати в учебниците, поясни Дамянова.

От своя страна Ана Страшимирова, председател на Комисията за защита от дискриминация, заяви, че от КЗД са направили независимо изследване, което е поръчано по европейски проекти. "Интересното е, че скандалът се развива в този момент, след като проектът е осъществен през 2011 г. Чак август 2012 се разрази скандалът по изследването. То е много обемисто, над 17 експерти участваха в него. За изследването е платено на фирми и НПО 17 799 лева. За разработване на учебни модули по същия проект са платени 20 363 лева. Изследването е качено на страницата на КЗД едва на 4 юли, това ме озадачи и е качено малко повече от седмица преди да влезе новият състав на КЗД", обясни Страшимирова.

Тя допълни, че няма и спомен кой е качил изследването на интернет страницата. "Озадачава ме и че преди да бъде качено на сайта на КЗД, не е проведено никакво обсъждане със заинтересовани организации и институции. Установихме, че още март е имало писмо от образователния министър, с което писмо Кемал Еюп, предишният председател на КЗД, е бил поканен да предостави информация във връзка с проведеното изследване. При публикуването на интернет страницата е изчезнало решението с подписите на 9-членния състав, които са го взели това решение да бъде качено на сайта изследването. Никой не може да го открие в администрацията", подчерта Страшимирова.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички