Неделя,

МОН: Ще има промени с историята в училище едва след приемането на нов закон

От: Администратор -
1909
МОН: Ще има промени с историята в училище едва след приемането на нов закон
A
A
A

София. Промени в учебните програми по история може да има едва след приемането на нов Закон за средното образование и обществено одобрение за тях. Това се посочва в официална позиция на Министерството на образованието и науката (МОН) по повод твърденията, че предметът история може да отпадне от учебните програми за 11-и и 12-и клас.

 

"Твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12, клас, създават излишно напрежение сред заинтересованите среди", пишат още от МОН. И уточняват, че промяна в програмите може да има само, ако се приеме нов закон за предучилищното обучение и училищното образование. Той ще определи целите и принципите в средното образование. Такъв проект за нов закон в момента се разработва в Министерството на образованието и науката, посочват още експертите.

 

Eто и останалата част от позицията на МОН:

 

По повод медийните твърдения и реакциите в социалните мрежи отново ще припомним, че проектите на програми по история и цивилизация, както и проектите на програми по останалите учебни предмети, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, са само продукт от изпълнение на проекта "За по-качествено образование", разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работата по него е започнала през 2012 година и е във връзка с тогава разработван проектозакон за средното образование, уточняват от министерството.

 

Каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани страни. С тази цел разработените проекти за програми са публикувани на сайта на МОН. Оповестяването им дава възможност на широката общественост да се запознае с резултатите от проекта "За по-качествено образование"и да се съберат мнения и предложения, които да бъдат взети под внимание при разработване на нови програми. Ето защо проектите на програми по всички учебни предмети, в т.ч. и по история и цивилизация, които са на сайта на МОН, не са финален вариант и не се очаква да бъдат утвърдени в този вид.

 

Трябва да се уточни, че дори след приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, защото е необходимо време да се подготвят финални проекти на учебни програми, които едва след широко обсъждане и сериозна обществена подкрепа може да бъдат утвърдени. След тяхното утвърждаване е необходима поне още една година, за да се изработят учебници по тях и едва след това може да започне постепенното им прилагане в училище, заявяват още от МОН.

 

Стандарт Нюз припомня, че идеята за премахване на задължителното изучаване на история в 11-и и 12-и клас притесни много родители и ученици, някои от които обявиха, че ще протестират.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички