МОН: Ще има промени с историята в училище едва след приемането на нов закон

МОН: Ще има промени с историята в училище едва след приемането на нов закон | StandartNews.com

София. Промени в учебните програми по история може да има едва след приемането на нов Закон за средното образование и обществено одобрение за тях. Това се посочва в официална позиция на Министерството на образованието и науката (МОН) по повод твърденията, че предметът история може да отпадне от учебните програми за 11-и и 12-и клас.

 

"Твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12, клас, създават излишно напрежение сред заинтересованите среди", пишат още от МОН. И уточняват, че промяна в програмите може да има само, ако се приеме нов закон за предучилищното обучение и училищното образование. Той ще определи целите и принципите в средното образование. Такъв проект за нов закон в момента се разработва в Министерството на образованието и науката, посочват още експертите.

 

Eто и останалата част от позицията на МОН:

 

По повод медийните твърдения и реакциите в социалните мрежи отново ще припомним, че проектите на програми по история и цивилизация, както и проектите на програми по останалите учебни предмети, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, са само продукт от изпълнение на проекта "За по-качествено образование", разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работата по него е започнала през 2012 година и е във връзка с тогава разработван проектозакон за средното образование, уточняват от министерството.

 

Каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани страни. С тази цел разработените проекти за програми са публикувани на сайта на МОН. Оповестяването им дава възможност на широката общественост да се запознае с резултатите от проекта "За по-качествено образование"и да се съберат мнения и предложения, които да бъдат взети под внимание при разработване на нови програми. Ето защо проектите на програми по всички учебни предмети, в т.ч. и по история и цивилизация, които са на сайта на МОН, не са финален вариант и не се очаква да бъдат утвърдени в този вид.

 

Трябва да се уточни, че дори след приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, защото е необходимо време да се подготвят финални проекти на учебни програми, които едва след широко обсъждане и сериозна обществена подкрепа може да бъдат утвърдени. След тяхното утвърждаване е необходима поне още една година, за да се изработят учебници по тях и едва след това може да започне постепенното им прилагане в училище, заявяват още от МОН.

 

Стандарт Нюз припомня, че идеята за премахване на задължителното изучаване на история в 11-и и 12-и клас притесни много родители и ученици, някои от които обявиха, че ще протестират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай