МОН няма да намалява часовете по физическо

МОН няма да намалява часовете по физическо | StandartNews.com

Физкултурата ще бъде изучавана в училищата по начина, по който е била до сега, заяви министър Танев

Физкултурата ще бъде изучавана в училищата по начина, по който е била до сега, няма да се намаляват часовете. Това каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танева, на съвместен брифинг с министърът на спорта Красен Кралев.

Двамата засанаха рабо до рамо и пред журналисти обясниха,че между тях няма никакво напрежение. "Последните дни имаше коментари относно редуцирането броя на часовете по физическо възпитание от 3-ти до 6-ти клас. Бях сигурен, че при една среща с министър Танев противоречията между двете министерства ще бъдат изгладени", заяви Кралев.

Министър Танев заяви, че няма да се намаляват часовете по физическо възпитание от 3 до 6 клас. По думите му, окончателният вариант на програмата ще излезе в петък. "Преди това, днес сутринта събрах групата и се разпоредих физкултурата да бъде изучавана по начина, по който е била до сега, със същия хорариум. Моето лично желание е тя да бъде увеличена. На този етап заради припрения срок нямаме време да направим всичко, както сме искали. Обещавам да направя всичко възможно, за да имаме увеличение на спорта", посочи още Танев.

"Дадена ми е диаграма, която е сравнение на часовете за изучаване на физическо възпитание в Европа и в България", заяви той. По думите му, изучаваните часове по физическо възпитание в Европа е по-ниско изучаването отколкото в България. Министър Танев уточни, че това не го удовлетворява по много причини. "Имаме затлъстяващи деца и много проблеми. Това, което беше извоювано тази сутрин е връщането на положението", коментира Тодор Танев.

Попитан дали намаляването на часовете по основни предмети ще попречи на студентите да кандидатстват в чуждестранни университети, Танев обясни: "Не мога да забраня на българските студенти да кандидатстват в чужди университети, това е тяхно решение". "Дотук с демокрацията. Оттук нататък искам да кажа, че когато има рекламни кампании за кандидатстване в чужди университети докато съм министър на подобно място ще правим кампания за българските университети и техните предимства", посочи още министърът на образованието.

Припомняме, че се предвиждаше часовете по физическо възпитание да се намаляват с 52 часа за целия курс на обучение от 1-ви до 12 клас.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай