Историята на Мария, която спаси шофьор на тролей, влезе в учебник по английски език

Историята на Мария, която спаси шофьор на тролей, влезе в учебник по английски език | StandartNews.com

В час по английски език шестокласниците от Основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора разбират, че историята на Мария, която спаси шофьор на тролейбус, е описана в урок. Това разказа директорът на училището Господин Балакчиев.

И така, докато разучават езика на Шекспир, някои от учениците бързо осъзнават, че героинята Мария от учебника, е същата Мария, която познават. Изненада, удивление и възторг бяха първите им реакции, защото някой, съвсем като тях, някой, когото могат да видят следващото междучасие, напълно истински и реален, е станал герой на учебник, разказал на директора учителят по английски език Гено Недялков.

Текстът за Мария е от "Your space for Bulgaria" за 6 клас на издателство "Клет". Това е учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна - Десислава Зарева и Николина Цветкова. Предполагам, че българските съавтори са "виновни" за попадането на историята в учебника", казал преподавателят по английски език.

"Мария продължава да живее в Дом "Мария Терезия", вече учи в 11 клас в Спортното училище в Стара Загора и не се е отказала от мечтата си да става преподавател по плуване", коментира директорът Латинка Петрова. Тя осъзна, че в живота с труд и последователност може да успее и се бори за успеха си, допълни Петрова.

Не само в Стара Загора, но и в цяла България, помнят Мария, момичето, което през януари 2016 г. спаси тролейбусен шофьор от задушаване. Заедно с него спаси и около десетина пътници.

"Нейната история вече има свой живот и ще се разучава от много ученици. Ще пътува с учебника по английски език по цял свят и ще вдъхновява, надяваме се, и други деца. Може някое от тях да се превърне в още един обикновен герой", коментира директорът на Основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора Господин Балакчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай