"Евростар" приема 7 таланти безплатно

Кандидатствайте за стипендия до 8 ноември

"Евростар" приема 7 таланти безплатно | StandartNews.com

За талантливите деца на България се говори много, когато носят медали. Малцина обаче подават ръка на младите дарования да развият потенциала си. Държавата като че ли е склонна повече да залага на мерките за приобщаване на изоставащите ученици към обучението, отколкото да се грижи за талантите си.

Фондация "Международна асоциация за образование и креативност" е решила да разчупи този канон. Тя учредява Фонд за обучение на даровити ученици от VIII, IX и X на всички софийски училища. Седем от младите таланти ще могат да учат безплатно в частното СОУ "Евростар" през тази учебна година.
Стипендиите се отпускат след покриване на изисквания, които са различни за всеки от класовете. Най-важното изискване към децата обаче е да са са амбициозни, да имат желание за нови интелектуални постижения. Както и да са готови да спазват стриктно правилата в училището, осигуряващо елитарна подготовка.

За осмокласници:

Учениците от осми клас трябва да са показали на изпитите след седми клас резултати, не по-ниски от Много добър /5/. Освен това те трябва да са готови в 8 клас да изучават едновременно немски и английски език. Иска се също да са с доказани възможности или в спорта (източни бойни изкуства, лека атлетика, футбол, танци), или в рисуване, компютърен дизайн, художествено слово, владеене на музикален инструмент. Трябва да покрият и поне с 80% успеваемост проверката за услужлива памет, есеистично писане, математически знания и умения.

За деветокласници:

Деветокласниците, които искат да се присъединят към екипа на "Евростар", трябва да са завършили успешно 8 (подготвителен) клас на езикова гимназия с преподаване на немски език. Успехът им от външното оценяване по немски език в края на 8 клас трябва да бъде не по-нисък от отличен (5,50). Нужно е също гимназистите да имат доказани знания по английски език за ниво В1 от общоевропейската езикова рамка. Те трябва и да приемат условието общообразователните предмети в 9 клас да се изучават на немски и английски език. Учениците трябва да преодолеят и с поне 80% изпита, измерващ умения за превод на непознат текст от немски на български и от български на немски с трудност за ниво В1. Същия резултат трябва да имат и при проверката на уменията за превод на непознат текст от английски на български и от български на английски с трудност за ниво В1, услужлива памет, есеистично писане. Нужно е също вече да имат ориентация за сферата на висшето си образование. Последното изискване е да имат интерес за изява и доказани възможности в изредените по-горе извънкласни занимания.

За десетокласници:

Учениците от 10 клас трябва да са завършили 9 клас на езикова гимназия с преподаване на немски с успех, не по-нисък от отличен (5,50). Оценките им по математика и български език трябва да бъдат 6,00. Знанията им по английски език трябва да бъдат на ниво В2 от общоевропейската езикова рамка. Гимназистите трябва също да са готови да изучават на немски и английски общообразователните предмети в 10 клас. Трябва да имат поне 80% успеваемост при проверката на немски и английски преводи, като този път нивото на трудност е В2. Последните две изисквания са същите, като при учениците от 9 клас.
Желаещите да се възползват от стипендията, трябва да подадат заявление за кандидатстване чрез родител или настойник до председателя на фондацията. Срокът е до 08.11.2013 г., а адресът: [email protected]
Учениците трябва да приложат копия на бележника си от предишния клас. След това управата на фондацията разглежда кандидатурите и списъка с класираните и некласирани кандидати се оповестява до седмица на сайта на фондацията и на районния инспекторат по образованието. С класираните до седмо място се сключва договор за обучение.

Партньор на инициативата е и Синдикатът на българските учители. "Идеята за обучение на талантливи ученици е изключително добра. Има даровити деца, които не могат да заплатят таксите си в частно училище, а "Евростар" ще прави това безплатно", каза лидерът на синдиката Янка Такева. Тя заяви, че методиката на "Евростар" е много модерна и перспективна, подобна на тази в Холандия и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай