Ботев завинаги в учебниците

Ботев завинаги в учебниците | StandartNews.com

София. Криворазбран доклад на Комисията за защита от дискриминация разпали страстите в социалната мрежа, след като ученици и родители разбраха неправилно, че поетът отпада от учебниците. За час под протеста се подписаха 4000 родители и ученици, които по принцип сме свикнали да смятаме за апатични към това, което се учи в клас. 

Просветният министър Сергей Игнатов прекъсна отпуската си и свика специална пресконференция, за да обясни, че никой в МОМН не е имал намерение да посяга на Ботев и Вазов. "Ако не беше зает в момента, премиерът щеше да дойде лично да ви го каже. Това е позиция на кабинета "Борисов" и лично моя", отсече министърът.

Той уточни, че министър-председателят бил силно притеснен от вървящата в нета подписка. В нея родителите заплашваха да не пуснат децата си в клас на 15 септември, ако Ботев отпадне от учебниците. Запознати намекнаха, че може би МОМН се притеснява от скандал, като с отпадането на "Аз съм българче", което стана ябълка на раздора по времето на министър Владимир Атанасов.

Скандалът всъщност тръгна от доклад на Комисията за защита от дискриминация, която критикува остро някои от учебниците, защото "дискриминационно" допускали да се говори за турски зверства по времето на Османската империя. Това не било политически коректно.

В отговор издателство "Просвета" публикува на фейсбук-страницата си открито писмо, в което задава риторичния въпрос "Да редактираме ли „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище” или да изхвърлим Ботев от учебните програми?" Именно това взриви страстите в нета, въпреки че издателите говорят само метафорично. ВМРО дори отиде по-нататък - поиска закриване на комисията за защита от дискриминация, публикувала доклада.

"Няма да променяме нищо в текстовете на Ботев, независимо от политическата коректност. Учениците ни трябва да познават историята с конкретни факти, видени през погледа на участниците в нея през 19 век", отсече Игнатов. От МОМН уточниха, че не са поръчвали доклада - той е разработен по инициатива на КЗД, министерството на труда и социалната политика и "Отворено общество".

В министерството все още дори не са получили окончателния доклад, но според Игнатов той е като цяло положителен за съдържанието на учебниците. Министърът вмени на пресата вината, че част от цитатите били извадени от контекста. В един от учебниците например се говори за "кучешката" поза, но според Игнатов ставало дума не за сексуален контакт, а за йога.

Друг цитат "Ще си карам по сутиен, пък ако ще да ми се качи на ушите", бил от учебник от 2008 година и скоро след като помагалото излязло на пазара, бил изчистен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай