Неделя,

10 заплати за учителите при излизане в пенсия (ОБЗОР)

От: Администратор -
348
10 заплати за учителите при излизане в пенсия (ОБЗОР)
A
A
A

Дължим на педагозите почит и уважение по закон, директорите остават без мандат

Учителите, излизащи в пенсия, ще получават като обезщетение 10 заплати, ако са работили в последните 10 години в системата на образованието. Този текст вече е част от Закона за училищното и предучилищно образование, който депутатите гласуваха на второ четене.

Досега педагозите получават по осем работни заплати, като това се урежда не със закон, а с колективния трудов договор. В закона вече е записано също, че на педагозите се дължи "почит и уважение" от обществото.

Народните представители влязоха в остър спор по темата трябва ли директорите да имат мандат. След като дълги години тази идея бе лансирана, в крайна сметка мандатността за школските шефове отпадна. Вносителите на закона поясниха, че ако има директорски мандат, това би направило назначенията на училищните началници силно зависими политически. В отговор Мариана Тодорова от АБВ заяви, че в момента има директори феодали, чиято власт би трябвало да бъде ограничена. Тя бе внесла предложение за петгодишен мандат, но то не бе прието. Вместо това обаче и директори, и учители ще минават през атестация на всеки четири години. Оценката им ще се дава от специални комисии, в които влизат и представители на общината. При атестацията на директорите ще участва и родител, който е член на Обществения съвет на училището. Депутатите приеха, че педагог, който е получил най-ниската оценка, има право да получи подкрепа в следващата една година, като за подобряването на резултатите му се разработи специален план.

Ако обаче и при втората атестация след година резултатите му са ниски, той трябва да бъде освободен от работа. Учителите няма да имат право да дават частни уроци на ученици, на които преподават в училище. Всяка година те ще трябва да подават писмена декларация за това. Ако някой учител преподава на деца срещу заплащане, той не може да участва в подготовката на изпитни материали.

Без мобилни телефони в клас

Училищният закон изрично забранява употребата на мобилните телефони по време на час. Депутатите гласуваха и разпоредба, според която на учениците се забранява да употребяват дрога и да носят оръжие в училище, както и да играят хазартни игри. Депутатите гласуваха също санкциите за нарушение на ученици. Новост сред тях е преместването в друга паралелка заради нарушение. Това обаче не може да се случи, ако ученикът трябва да смени профила, в който се обучава. Санкцията преместване в друго училище остава, като тя се прилага само при тежки и системни нарушения на ученика. Ако обаче детето е в начален курс, то не може да бъде местено в друго училище, постановява законът. Всички наказания могат да бъдат обжалвани и в съда по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Пада таванът за броя на учебниците

Учителите вече ще могат да избират между неограничен брой учебници. Това предвижда новият образователен закон. В момента се избира между три учебника по даден предмет, но опозицията настоява учебникът да бъде само един.
Държавата отново ще заплаща само за един учебник - този, който е избран от учителя. Преподавателите, както и представители на БАН, ще участват в оценяването на помагалата. Самото оценяване пък ще бъде на два етапа. На единия ще се гледа дали отговарят на държавния стандарт, а при втория - дали са годни да бъдат приложени в училище. Самите оценители не бива да са автори на внесени за оценяване проекти на учебници.
Просветният министър Тодор Танев обясни в кулоарите, че той ще настоява при оценяването на проектите да участват и родители, като тяхното мнение ще дава около една четвърт от тежестта на оценката.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички