Събота,

Вигенин: Конкурентоспособността е предизвикателство пред ЕС

От: Администратор -
Вигенин: Конкурентоспособността е предизвикателство пред ЕС
A
A
A

Лондон. Най-голямото предизвикателство пред обединена Европа е да остане конкурентоспособна в условията на глобална криза. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в паневропейска конференция на мозъчния тръст "Оупън юръп", посветена на реформите в ЕС.

Според него налагането на ограничения на общоевропейския пазар на труда няма да помогнe за това. Тези думи бяха насочени и към британските му домакини, които се опитват да убедят Брюксел да промени основополагащия принцип за свободно придвижване на хора в ЕС, за да не могат новопристигнали имигранти от държави като България и Румъния да злоупотребяват със социалните системи в по-богатите страни-членки.

Очаква се Вигенин да повтори своите доводи против създаването на нови рестрикции на европейския трудов пазар по-късно днес и при срещите си с британския външен министър Уилям Хейг, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, както и с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

Неговата теза беше подкрепена тази седмица от статия в авторитетния вестник на британските делови среди. "Файненшъл таймс" твърди, че премиерът Дейвид Камерън е наредил да бъде отложено публикуването на доклад на вътрешното министерство, Хоум офис, за миграцията от ЕС. Причината е, че в документа няма достатъчно доказателства, които да оправдаят налагането на по-строги ограничения върху имигрантите, пише изданието.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички