Сряда,

В Брюксел обсъждат по-ниска цена на тока

От: Failed to load user -
В Брюксел обсъждат по-ниска цена на тока
A
A
A

Брюксел. Енергетиката и възможностите за намаляване цените на тока са сред основните теми и на започналия в Брюксел извънреден Европейски Съвет.

Европейският енергиен пазар да бъде напълно интегриран до края на 2014 г. и изцяло свързан до края на 2015-а – такова решение очаква от днешната среща на върха президентът Росен Плевнелиев, който представлява страната ни на форума. Това, по думите му, означава, че в тези срокове и най-енергийно изолираните страни като България ще станат част от общия пазар, означава също така и интерконектори, всякакви възможни енергийни връзки, уеднаквяване на правилата, общи енергийни борси и либерализация.

В навечерието на този Европейски съвет се заговори с променен тон и за шистовия газ и произтеклата от него ценова революция в САЩ - и макар че днес не се очаква обща европейска позиция по този чувствителен от екологична гледна точка въпрос, наблюдателите предричат повече отвореност към него занапред.

Другата тема – за данъчните измами, влезе в дневния ред на днешната среща на лидерите на ЕС заради скандала „Офшорлийкс", заедно с който излязоха и данни, че Евросъюзът губи годишно 1 трилион евро от неплащане и избягване на данъци. Контрамерките ще се търсят в посока автоматичен обмен на информация между данъчните власти за доходите от заплати и пенсии и за печалбите от дивиденти, застраховки и всякакви други капиталовложения на всеки европейски гражданин.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички