Понеделник,

В Брюксел обсъждат по-ниска цена на тока

От: Failed to load user -
1222
В Брюксел обсъждат по-ниска цена на тока
A
A
A

Брюксел. Енергетиката и възможностите за намаляване цените на тока са сред основните теми и на започналия в Брюксел извънреден Европейски Съвет.

Европейският енергиен пазар да бъде напълно интегриран до края на 2014 г. и изцяло свързан до края на 2015-а – такова решение очаква от днешната среща на върха президентът Росен Плевнелиев, който представлява страната ни на форума. Това, по думите му, означава, че в тези срокове и най-енергийно изолираните страни като България ще станат част от общия пазар, означава също така и интерконектори, всякакви възможни енергийни връзки, уеднаквяване на правилата, общи енергийни борси и либерализация.

В навечерието на този Европейски съвет се заговори с променен тон и за шистовия газ и произтеклата от него ценова революция в САЩ - и макар че днес не се очаква обща европейска позиция по този чувствителен от екологична гледна точка въпрос, наблюдателите предричат повече отвореност към него занапред.

Другата тема – за данъчните измами, влезе в дневния ред на днешната среща на лидерите на ЕС заради скандала „Офшорлийкс", заедно с който излязоха и данни, че Евросъюзът губи годишно 1 трилион евро от неплащане и избягване на данъци. Контрамерките ще се търсят в посока автоматичен обмен на информация между данъчните власти за доходите от заплати и пенсии и за печалбите от дивиденти, застраховки и всякакви други капиталовложения на всеки европейски гражданин.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички