Над 400 имигранти бяха спасени край Сицилия

Над 400 имигранти бяха спасени край Сицилия | StandartNews.com

Рим. Италианският военноморски флот спаси през укенда над 400 имигранти от две лодки южно от Сицилия, предаде Ройтерс.

В събота следобед 236 мъже, жени и деца предимно от Африка са били спасени и отведени до пристанище близо до Сиракуза в Сицилия. Друга лодка с около 200 мигранти е била забелязана в неделя сутринта и следобед е започнала спасителна операция, се казва в отделно изявление.

Италия е вход за Европа за много мигранти, търсещи по-добър живот, а броят на пристигащите по море в страната от Северна Африка се е увеличил над три пъти през 2013 г. най-вече заради сирийската криза и политическите борби в Африканския рог.

През октомври 366 еритрейци се удавиха в корабокрушение близо до бреговете на италианския остров Лампедуза. Седмица по-късно повече от 200 души, предимно сирийци, вероятно са загинали при друго корабокрушение.

Всяка година хиляди мигранти от Африка, Азия и Близкия изток предприемат рискови пътувания през Средиземно море в нестабилни плавателни съдове. Стотици от тях загиват по пътя. Ако нямат право на убежище, събиране със семейства или работа в Европа, те може да бъдат експулсирани от Италия.

Италия, Гърция и Малта, които поемат тежестта от притока на имигранти, призоваха Европейския съюз за по-силен и координиран отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай