Събота,

Мария Габриел се срещна с кметове на планински общини в България

От: Failed to load user -
1686
Мария Габриел се срещна с кметове на планински общини в България
A
A
A

Брюксел. Кметове на планински общини в България бяха на посещение в Брюксел по повод четвъртата церемония на Конвента за кметовете*. В програмата на кметовете на общините Банско, Неделино, Петрич, Чепеларе, Лъки и представителите на Асоциацията за развитие на планинските райони бе организирана среща с българския евродепутат Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП).

По време на срещата в Европейския парламент бяха обсъдени предизвикателствата, пред които са изправени планинските общини в България и възможностите за тяхното преодоляване. Освен енергийната ефективност, по която работят, кметовете подчертаха необходимостта от намирането на механизми за стимулиране на тези райони в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и екологията. Основната цел на тези мерки са преодоляване на негативните демографски тенденции, развитието на човешките ресурси и увеличаване на инвестициите от страна на бизнеса.

От последвалата дискусия стана ясно, че на национално ниво е необходимо да се обърне по-голямо внимание на тези региони и да се използват добри европейски практики, наложени в страни като Италия, Австрия и Швейцария.

Евродепутатът Мария Габриел посочи, че планинските и полупланински региони намират голяма подкрепа при реформата на Общата селскостопанска политика и често са обект на дискусия в Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП.

"Необходима е по-голяма гласност относно нуждите на планинските общини и общ ангажимент за съвместни действия за насочване на вниманието на обществеността към тази важна тема. Днешната среща е първа стъпка в тази посока", заяви българският евродепутат.

Към момента 5000 кметове, представляващи 175 милиона жители, са подписали Конвента. Подписалите градове са подкрепени от 200 региона, провинции, национални обществени власти и сдружения на местни и регионални власти.

Днес Конвентът на кметовете е изключителен фактор на финансови, социални и технологични иновации, които насърчават устойчивия растеж, създаване на работни места и подобряват качеството на живот на гражданите.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички