Събота,

Льо Пен: Да накараме ЕС да се срине

От: Failed to load user -
2750
Льо Пен: Да накараме ЕС да се срине
A
A
A

Париж. Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен, която анализатори очакват да се представи добре на предстоящите евроизбори, обеща в четвъртък да направи всичко по силите си, за да се улесни разпадането на ЕС, предаде AFP.

"Как да подобрим ЕС? Като го накараме да се срине... Очаквам едно-единствено нещо от европейската система и то е тя да експлодира. Трябва да почакаме всичко да се срине, да спомогнем за това, ако е възможно, за да стартираме проекта за Европа на свободните нации. Това, разбира се, може да се случи с изчезването на огромна част от сегашните европейски структури", каза Льо Пен, която е член на Европейския парламент, пред журналисти в централата на Националния фронт в парижко предградие.

Льо Пен създаде съюз с холандския антиислямски лидер Геерт Вилдерс с цел сформирането на евроскептичен блок в Европейския парламент след изборите през май. В подобен съюз могат да бъдат включени и Фламандски интерес от Белгия, Северната лига от Италия и австрийската Партия на свободата.

"Ролята, която трябва да изпълняваме като патриотично избрани представители в Европейския парламент, в голяма степен ще бъде да попречим на този федерален ЕС да поеме по нов път", каза Льо Пен.

Лидерът на Националния фронт смята, че Франция е изгубила суверенитета си след основаването на ЕС и иска политиката на отворени граници да бъде премахната, както и строгите правила за страните членки на ЕС. Идеите й се приемат от все повече френски гласоподаватели, много от които са сериозно засегнати от мерките за строги икономии на Брюксел.

Проучване на общественото мнение показва, че Националният фронт може да бъде водеща партия на изборите за ЕП с подкрепата на 24% от гласоподавателите.

В Италия проучванията също показват значителна подкрепа за Северната лига, а в Австрия Партията на свободата стана трета сила на изборите през септември с 20,5% от гласовете.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо призна, че надигането на популистките и екстремистките партии е повод за голямо безпокойство.

"Категорично призовавам европейците да излязат от удобната зона, да се откажат от мълчанието, да не позволяват на крайните да направят своя ход, да имат куража, Франция също, да защитят Европа", каза Барозу.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията