Италия призова за общ план за имиграцията

Имиграцията в Европа бива подхранвана от нискобюджетните авиолинии

Италия призова за общ план за имиграцията | StandartNews.com

Рим. Министър-председателят на Италия Енрико Лета призова по време на срещата на ЕС, която ще се проведе през тази седмица, да бъде приет план за справяне с „извънредната ситуацията с имиграцията", предаде АФП.

Призивът идва след потъването на два кораба и смъртта на над 400 мигранти в Средиземно море.

"Европа не може да седи и да гледа тези трагедии", заяви Лета пред италианския парламент. „Надявам се на незабавно действие", допълни той.

Премиерът призова европейската гранична агенция „Фронтекс" да бъде подкрепена в работата си, а патрулната програма Евросур да бъде приложена по-рано от предвидения срок – началото на декември.

Министрите по европейските въпроси на държавите-членки на ЕС одобриха създаването на нова система за наблюдение на границите на съюза, наречена Евросур. Тя трябва да влезе в сила през декември и има за цел да засили контрола на външните сухопътни и морски граници на Шенгенското пространство.

Системата включва механизъм, който позволява на властите в страните-членки, да обменят оперативна информация и да сътрудничат помежду си и с Фронтекс (европейската агенция, координираща действията на граничните стражи). Целта е да се намали броят на имигрантите, влизащи нелегално в ЕС.

ЕП вече даде принципното си съгласие за създаването на Евросур преди десетина дни. Системата ще позволи и бърз обмен на информация при издирване и спасяване, както и при сътрудничество със съседни трети страни.

"Евросур ще се превърне в един от важните инструменти, с които разполага ЕС, за предотвратяване например на морски трагедии като тези в последните дни в близост до остров Лампедуза", заявиха министрите в комюнике.

Някои евродепутати обаче изразиха съмнения относно ефективността на Евросур за предотвратяване на подобни трагедии.

"Ние нямаме нужда от нова система за връщане, а от система за спасяване в морето на бедстващи имигранти", заяви германският евродепутат от зелените Франциска Келер по време на дебат в парламента. Евродепутатите разкритикуваха юридическата неяснота относно спасяването в морето на нелегални имигранти. Така в Италия рибари получиха глоба, защото спасили имигранти, въз основа на национален закон за нелегалната имиграция.

Междувременно, заместник-изпълнителният директор на Фронтекс Гил Ариас заяви, че нелегалната имиграция в Европа бива подхранвана от нискобюджетните авиолинии, които продават евтини билети от Северна Африка на цена.

"Имигрантите купуват евтини еднопосочни билети от Мароко и Алжир до Турция и след това влизат в Европа през пропускливите граници с Гърция и България", каза Ариас, цитиран от вестник Telegraph.

Те успяват да се възползват от политиката на Турция, която се опитва да увеличи влиянието си в Близкия изток, като облекчава ограниченията за предоставянето на визи за граждани от други мюсюлмански нации.

Този маршрут е по-бърз и безопасен, отколкото през Средиземно море. „Заради политиката на Турция за визите за нации от Северна Африка, хората кацат в Истанбул с евтини полети и след това влизат в Гърция и напоследък в България", каза Ариас. „След като пристигнат тук, те унищожават документите си и се представят за палестинци или сирийци, за да опитат да получат статут на бежанец", посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай